Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ryms en regnskog i vardagsrummet och vilka veterinärer vårdar ormar? – djuraffär i Åbo säljer exotiska husdjur till kunder som vet vad de ger sig in på

En man i svart mössa håller i en orm som ringlar sig kring hans arm.
Bildtext Tino Anttila är vd för djuraffären Tropicals i Åbo. Till jobbet hör att få en kund att förstå vad det innebär att äga en reptil. I famnen har Anttila en Liasis Mackloti, alltså en Macklotis pytonorm.
Bild: Cecilia Juuti

Precis som med alla djur måste man överväga noggrant om man kan ge exotiska husdjur ett bra hem innan man skaffar dem. Expediten i djuraffären hjälper kunden att hitta rätt djur och kan vid behov neka ett köp.

Först verkar terrariet vara tomt. Blicken far runt i glasburen och snart upptäcker man den citronfärgade ormen som stirrar tillbaka, ihopringlad på en gren som en trädgårdsslang.

I djuraffären Tropicals i Åbo finns många sådana terrarier. Hit kommer kunder för att köpa exotiska husdjur, som kaniner och undulater, och neonblåa grodor och pytonormar.

En citronfärgad orm är ihopringlad på en gren med tungan ute
Bildtext Den gröna trädpytonen tilbringar en stor del av dagen ihopringlad på en trädgren, likt den gör i naturen. Terrariet är inrett enligt ormens behov.
Bild: Cecilia Juuti

Enligt affärens verkställande direktör Tino Anttila har intresset för att äga reptiler sakta ökat under en längre tid.

– Människor har så bråttom hela tiden. Därför känns det som att många föredrar terrariedjur som husdjur, eftersom de inte kräver konstant uppsyn där timmar är avgörande för djurets välmående, säger Tino Anttila.

Kräldjur är husdjur man tittar på, de är inte knähundar som du ser på tv i soffan med

― Tino Anttila, vd för djuraffären Tropicals

Speciellt under coronapandemin skaffade många husdjur. Då ägarna återvände till närjobb insåg allt fler att de inte klarar av att ha djur. Det senaste halvåret har prishöjningarna gjort att en del djurägare inte längre har råd att ta hand om djuren.

EN man med mössa tittar in ett terrarium där en neonblå groda finns.
Bildtext Enligt Tino Anttila är det bättre om man först har ett terrarium hemma och sedan skaffar ett djur. Många har terrarier som inredningselement, också utan djur.
Bild: Cecilia Juuti

Pandemin ökade inte efterfrågan på reptiler, säger Anttila, men han tror att höga elpriser drabbar dem som äger många terrarier. Anttila är väldigt mån om att kunden förstår vad det innebär att äga till exempel en orm. Utöver djuret ska man köpa ett terrarium och inreda det med växter, trädstammar och andra element, och se till att mängden ljus, fukt och värme är rätt.

– Vi går igenom kraven på levnadsförhållanden, terrariernas storlek och allt möjligt som djuret behöver så att kunden verkligen förstår vad den håller på att köpa. Om djuret inte passar kunden ser vi på andra möjligheter. Vi vill verkligen inte truga på någon levande djur.

Kan du neka köpet om du misstänker att djuret inte får ett bra hem?

– Givetvis, och det gör jag. Jag vill att djuret får ett hem som verkligen är bra för det. Inte att det hamnar i en burk, till följd av ett ogenomtänkt beslut.

Reptiler är inte domesticerade

Enligt Britt-Marie Juup, verksamhetsledare vid Åbo djurskyddsförening, får de årligen in enstaka reptiler, till exempel exotiska ormar och skäggagamer. Djuren kommer då i samband med myndighetsgranskningar, vanligen från personer som äger många djur.

Föreningen stöter på få reptiler jämfört med andra djur, och mängden har inte ökat efter coronapandemin.

Juup vill ändå ifrågasätta om kräldjur verkligen är bra sällskapsdjur.

– Man ska vara väldigt påläst innan man skaffar sig ett kräldjur. Det gäller alla djur men speciellt kräldjur. Ormar är väldigt tåliga och det kan hända att djuret lider sakta och tyst väldigt länge utan att det syns utåt, säger Britt-Marie Juup.

Böcker om skötsel av exotiska djur i en hög.
Bildtext Ägaren bör ta reda på information om djuret redan innan köpet.
Bild: Cecilia Juuti

Till skillnad från katter och hundar är inte alla kräldjur domesticerade, det vill säga avlade för att anpassa sig till människans liv. Enligt Tino Anttila är inte heller de kräldjur som är domesticerade sällskapsdjur man kelar med. Till exempel en orm vänjer sig vid människor men kan bli stressad vid beröring.

Om djuret aldrig är utomhus vet ingen vad som händer med det innanför hemmets fyra väggar. Men det är inte avvikande för exotiska husdjur.

― Johanna Raulio, veterinär

Alla kräldjur lämpar sig definitivt inte som husdjur, säger Anttila, men en del mindre reptiler lämpar sig riktigt bra. Då måste ägaren se till att levnadsmiljön motsvarar djurets naturliga miljö så bra som möjligt.

– Kräldjur är husdjur man tittar på, de är inte knähundar som du ser på tv i soffan med. Om alla omständigheter är i skick passar de väldigt bra som husdjur, också ur ett etiskt perspektiv.

Lång väg till vård

I Åbo finns för tillfället ingen veterinär som är specialiserad på reptiler och man kan behöva åka till Helsingfors eller Raumo för att djuret ska få vård.

Johanna Raulio driver en veterinärmottagning specialiserad på reptiler i Vanda. Raulio tror att avståndet till veterinären i värsta fall kan göra att en del inte uppsöker vård för sina djur, men de flesta tar bra hand om reptiler.

– Eftersom djuren är exotiska förstår ägarna att de inte kan allt om dem, så de tar reda på saker. De som äger vanligare djur kanske tänker att de inte behöver läsa på lika mycket, säger Johanna Raulio.

En skäggagam i ett terrarie som tittar på fotografen.
Bildtext Enligt veterinären Johanna Raulio får reptiler oftast vård för hud- eller magproblem. På bilden en skäggagam.
Bild: Cecilia Juuti

Enligt Raulio är det en mer begränsad och mer intresserad grupp människor som äger reptiler, och därför har hon uppfattningen att de tar bra hand om djuren. Endast enstaka gånger har Raulio blivit tvungen att anmäla ett misskött djur som kommit till mottagningen.

Hur reptilerna faktiskt mår hemma hos en människa går ändå inte att veta, men det gäller vilket husdjur som helst, säger Raulio.

– Om djuret aldrig är utomhus vet ingen vad som händer med det innanför hemmets fyra väggar. Men det är inte avvikande för exotiska husdjur, samma gäller till exempel innekatter.

Diskussion om artikeln