Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bostäder med eluppvärmning går åt men kan ligga länge på marknaden: ”Folk är försiktigare”

Uppdaterad 26.01.2023 06:39.
Mani 50-årsåldern tittar in i kameran. Han står utomhusoch har på sig en blå kavaj och blå skjorta. Han har glasögon.
Bildtext Fastighetsmäklare Jan Snickars i Vasa säger att det varit livlig bostadsförsäljning under coronaåren. Än så länge ser det också bra ut.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Enligt Centralförbundet för fastighetsförmedling började fjolåret bra men vartefter året gick vände också marknaden neråt. Årets sista kvartal var dåligt och december hade sämst siffror på fem år. Det här gäller hela landet.

Vad gäller Vasaregionen säger fastighetsmäklare Jan Snickars på OP Hem att läget ser förvånansvärt bra ut med tanke på krig och kriser. Men visst kan det svänga ännu.

- Det kan komma med fördröjning, med tanke på räntorna som har stigit fruktansvärt mycket från noll. Vi ser inga tecken på det ännu i alla fall, eventuellt har försäljningstiderna blivit längre, säger Jan Snickars.

Snickars säger också att behovet att köpa fastigheter finns men kunderna köper för eget behov.

- Att köpa som investering har kanske stannat upp lite grann. En investerare ser givetvis på avkastningen och där har räntan en stor innebörd.

Kan vända i mars eller april

Elpriser och räntor är två orsaker till att det går trögare för försäljning av vissa bostäder. Det säger mäklare Nina Lassander på firman Living i Vasa.

- Det gör nog sitt om hus med eluppvärmning har ackumulerande spis eller vedhällor och luftvärmepump. Klart det har påverkat alla och rädslan att vartåt far det och klarar man elräkningarna och samtidigt stiger räntorna. Om du till exempel har ett 300 000-400 000 euros lån påverkar räntehöjningen 500-700 euro, värmer du ett hus med el därtill är det stora höjningar.

Därför tror Lassander att många nu tar det lugnt och tänker att de ska överleva de här vintermånaderna.

- Det är tur att vi far mot våren.

Henkilö katsomassa myynnissä olevaa kerrostaloasuntoa.
Bildtext Det har varit några tystare månader på fastighetsmarknaden men nu drar det igång igen. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Nina Lassander säger att hon är en positiv människa men visst har det varit några tystare månader. Ändå är hon relativt nöjd med fjolåret och nu ringer minsann hennes telefon ofta igen.

- Jag vill bara hoppas och önska men om man ser på kalla fakta tror jag att marknaden öppnar sig i mars-april. Åtminstone önskar jag det. Det finns sådana tecken, först kommer det mer till salu och sen kommer pulsen igång. Så har det alltid fungerat och jag hoppas att det fungerar den här gången också.

Efter goda år kommer längre försäljningstider

På en annan mäklarfirma i Vasa sitter Jan Snickars och är nöjd över de senaste åren. De har sålt bra under coronaåren. Men nu märker han att bostäder som behöver renoveras ligger längre på marknaden.

- Det har blivit längre försäljningstider. Så upplever jag det åtminstone men jag ser ju bara de objekt vi har. Folk är försiktigare och funderar en och två gånger, säger Snickars.

Nina Lassander pratar om fyra till fem månader i genomsnitt för en fastighet på marknaden innan den säljs - men det beror också mycket på var den finns.

Enligt Lassander är det lite trögare marknad i de södra delarna av Vasa som till exempel Gamla Vasa, Sunnanvik och Korsnäståget. Men hon hoppas att nyheterna om batterifabriksområdet skulle få fart på försäljningen.

Det gör nog sitt om hus med eluppvärmning har ackumulerande spis eller vedhällor och luftvärmepump

― Nina Lassander

Är det köparens eller säljarens marknad?

- Det är köparens marknad, om man kan säga så. Förstås är det säljarens om man har ett jättebra objekt, säger Lassander.

- När det kommer sådana här tider upplever man kanske att det är köparen som har fördel. Men så länge köpare och säljare är överens fungerar det, säger Snickars.

Diskussion om artikeln