Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fabrikshallar i Dalsbruk ska bli solkraftverk – ska stå klart i sommar

Uppdaterad 18.01.2023 14:40.
Dalsbruks hamn.
Bildtext Arkivbild. Dalsbruks fabriksområde.
Bild: Port of Dalsbruk

Företaget Dalsbruks Fabrik Ab, som äger huvudparten av FN-Steels konkursbos egendomsmassa på Valsverksholmen i Dalsbruk i Kimitoön, har beslutat att bygga ett solkraftverk på fabrikshallarnas tak.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att solpanelparken kommer att producera två miljoner kilowattimmar varje år, delvis tack vare det höga antalet soltimmar på Kimitoön.

Arbetet med solkraftverket inleds i februari om vädret tillåter, och kraftverket ska sedan stegvis tas i bruk. Solkraftverket ska vara klart under försommaren.

Dalsbruks Fabrik Ab:s vd Mårten Nurmio säger att byggnadsprojektet kommer att förverkligas av lokala krafter, uppskattningsvis mellan sex och åtta personer. Arbetet beräknas ta runt fyra månader, beroende på väderlek.

– Orsakerna till att vi vill bygga ett solkraftver är många. Vi har tak som ligger på både lämpliga platser och i bra riktning för solenergi. Dessutom vill vi gärna satsa på grön energi. I och med det här projektet kan vi också erbjuda grön energi till våra hyresgäster, säger Nurmio.

Dalsbruks Fabrik Ab har redan nu uthyrnings- och logistikverksamhet och driver djuphamnen med cirka 50 fartyg per år. Bolaget har i dag knappt 20 hyresgäster.

– Man kan säga att kostnaderna för den här investeringen ligger på en miljon euro per megawatt för solenergi i dagens läge. Hur länge det tar innan den investeringen betalar sig själv tillbaka beror på framtidens elpriser, säger Nurmio.

Mårten Nurmio står framför sin havreåker.
Bildtext Dalsbruks Fabrik Ab:s vd Mårten Nurmio hoppas att också fler aktörer i Dalsbruk börjar gå in för mer grön energi i framtiden.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Playgreen Finland Oy fungerar som helhetsentreprenör. Regiondirektör Petri Puntti säger i ett pressmeddelande att samarbetet med Kimitoöns byggnadsinspektion och andra myndigheter har fungerat smidigt.

Enligt Puntti har man redan genomfört flera liknande projekt på Kimitoön, varav Dalsbruks Fabrik är det största, och man förhandlar just nu om flera andra solkraftsprojekt i kommunen.

Artikeln uppdaterad 18 januari klockan 14:30 med kommentarer från Dalsbruks Fabrik Ab:s vd Mårten Nurmio.