Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Thailändska bärplockares ställning ska bli tydligare med hjälp av arbetsavtal – oklart på vilken grund plockare kan komma till Finland i sommar

bärplockare i finlänsk skog
Bildtext Visumbehandlingen för bärplockare från Thailand ligger på is tills nya regler står klara. De väntas ge bärplockare bättre skydd mot exploatering.
Bild: Yle

För närvarande beviljar Finland inga visum till thailändska bärplockare. Efter det senaste fallet av misstänkt människohandel i branschen föreslår Arbets- och näringsministeriet att plockarnas ställning stärks med ett arbetsavtal.

– Om man ingår arbetsavtal så betyder det att ställningen blir klarare, alltså att man bättre vet vad som gäller. Det betyder också att arbetarskyddet som hittills kunnat övervaka arbetet genom den så kallade bärlagen har mera verktyg att tillgå i sin övervakning, säger Ariann Grandell, specialsakkunnig på Arbets- och näringsministeriet.

I fjol reste kring 4 000 bärplockare från Thailand till Finland med hjälp av turistvisum, i enlighet med bärlagen från 2021, och fick sin lön enligt mängden plockade bär. De har själva burit risken för dålig skörd.

Nu föreslår Arbets- och näringsministeriet en ändring i säsongsarbetsförordningen, vilket skulle ge bärplockare ett anställningsförhållande.

För plockarna skulle villkor och rättigheter bli tydligare, samtidigt skulle deras intäkter bli beskattningsbara i Finland.

För bärföretagen skulle ändringen bland annat betyda mera administrativt arbete och arbetsgivaravgifter. Kring tjugo företag verkar i branschen, och några av dem sysselsätter merparten av de thailändska plockarna.

– Det är såklart administrativt arbete som tillkommer och ett ansvar på ett helt annat sätt, till exempel gällande arbetshälsa och annat som gäller när man anställer folk, säger Grandell.

Marjanpoimijat punnitsevat mustikkalaatikoita
Bildtext Thailändsk bärplockare arbetade för Korvatunturin Marja i Kemijärvi år 2021.
Bild: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

De thailändska myndigheterna har länge krävt att bärplockarna som kommer till Finland ska ha ett arbetsavtal. Myndigheterna här har också känt till riskerna för människohandel.

Nu, efter att nya brottsmisstankar om människohandel och om tagande av muta uppdagades i höst, tar man tag i frågan. För närvarande beviljar inte Finlands ambassad i Bangkok några visum för thailändska bärplockare.

– Det är ganska allvarligt. Vi väntar nu på vad polisutredningen i Finland resulterar i och så kan vi omvärdera situationen och se om det är möjligt för bärplockare att resa till Finland nästa säsong, säger Jyri Järviaho, Finlands ambassadör i Thailand.

Enligt Järviaho går det inte att förutspå hur den planerade förändringen i bärplockarnas ställning påverkar deras intäkter. Huruvida exploatering kan undvikas hänger mycket på resurserna för övervakning.

Tyhjiä marjalaatikoita pinoissa asfaltoidulla pihalla.
Bildtext Bärlådor på ett finskt bärföretag. Bärföretag säljer sina produkter till livsmedelsindustrin men också till exempel till kosmetiktillverkare.
Bild: Jarmo Nuotio / Yle

Också i Sverige synas branschen. Inte heller svenska ambassaden i Bangkok beviljar arbetstillstånd för närvarande.

Den svenska modellen utgår från att ge plockaren ett arbetskontrakt, men det sluts mellan ett thailändskt bemanningsföretag och arbetstagaren. Enligt ambassadören Jon Åström Gröndahl har man observerat allvarliga brister i dokumentationen och bärplockare riskerar utsättas för falska kontrakt och lurendrejeri.

I Finland har Arbets- och näringsministeriet bett utlåtanden till förslaget om bärplockarnas ställning.

Enligt Ariann Grandell kan statsrådet tidigast i mars godkänna den föreslagna ändringen.

Senast i mitten av juli brukar bärplockarna från Thailand resa till Finland.

Bärföretagen har ännu inte kommenterat ministeriets förslag i form av ett utlåtande.