Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dag Wallgren ny ordförande för Åbo Akademis styrelse

Dag Wallgren på bild. Han har en blå jacka på sig.
Bildtext Dag Wallgren är tidigare vd för Svenska litteratursällskapet där han också varit finansdirektör.
Bild: Janne Rentola/SLS

Åbo Akademis nyvalda styrelse har valt Dag Wallgren till styrelseordförande och Anna Lindén till vice ordförande.

Dag Wallgren är tidigare vd för Svenska litteratursällskapet där han också varit finansdirektör. Wallgren har bland annat också arbetat som verkställande direktör vid placeringsbolaget Kelonia och hållit en rad betydande förtroendeuppdrag, bland annat som styrelseordförande i Aktia.

– För den finlandssvenska befolkningen är Åbo Akademi en nationellt avgörande utbildningsinstitution med en internationellt erkänd och framgångsrik forskning. Jag ser fram emot att få vara med och arbeta för att stärka och trygga Åbo Akademi på lång sikt och därigenom stödja en konkurrenskraftig och god utbildning, säger Wallgren.

Anna Lindén har en bakgrund som företagsledare och styrelseproffs. Hon också arbetat som operativ chef för Nokias Mobile Networks Business Group.

I dag är Lindén bland annat verksam som styrelseordförande för Innofactor som levererar digitaliserings- och molnlösningar i Norden.

Övriga externa styrelsemedlemmar är Peter Essen och Gunvor Kronman. Interna styrelseledamöter är Janne Elo, Ria Heilä-Ylikallio, Dan Holm, Fanny Jonasson, Kim Wikström och Erik Östman. Mandatperioden är två år.

Styrelsen är universitetets högsta beslutande organ. Enligt universitetslagen beslutar styrelsen bland annat om de centrala målen för universitetets verksamhet och ekonomi.