Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Byggnadsförbundet: Ukrainska flyktingar har utnyttjats på bygge i Tammerfors

Bygget av Sulkavuori centralreningsverk dem 19 april 2021.
Bildtext Byggarbetsplatsen i Tammerfors i april 2021.
Bild: Miikka Varila / Yle

Byggnadsförbundet har under en inspektion av en stor byggarbetsplats i Tammerfors avslöjat ett omfattande fall av arbetsrelaterat utnyttjande. Offren är personer som flytt undan kriget i Ukraina.

Ledningen vid bygget av Sulkavuori vattenreningsverk i Tammerfors vet enligt Byggnadsförbundet inte vem de utländska arbetstagarna arbetar för.

De ukrainska flyktingarna har blivit så kallade lättföretagare och de får enligt förbundet mindre än hälften av vad som är en adekvat ersättning.

Uthyrning av personal kamouflerades som välgörenhet

Ledningen trodde enligt förbundet att de ukrainska flyktingarna förmedlats av en lettisk välgörenhetsorganisation. I verkligheten handlade det om ett lettiskt bemanningsföretag.

Enligt Byggnadsförbundet har nettolönen för erfarna arbetstagare varit cirka 10 euro per timme.

Utbetalningen av löner släpade också efter. Först i mitten av januari fick de ukrainska arbetstagarna lönen för november.

Byggnadsförbundets vice ordförande Kimmo Palonen ondgör sig över att utnyttjande av ukrainska krigsflyktingar kamoufleras som välgörenhet.

Bygget av vattenreningsverket är ett samarbetsprojekt för sex kommuner. Palonen säger att byggets huvudentreprenör bär ett tungt ansvar för hur arbetskraften behandlas på ett bygge som finansieras med skattemedel.

Huvudentreprenören: Saken utreds som bäst

Huvudentreprenören heter TYL Sulkavuori som består av aktiebolagen Kreate och Aki Hyrkkönen Ab.

Projektchef Jussi Kiuru vid Kreate säger till Yle Uutiset att man håller på att utreda de uppgifter som Byggnadsförbundet kommit med.

Kiuru säger att man kommer att vidta åtgärder utifrån den utredning som nu görs. Han säger att de uppgifter som kommit fram inte helt överensstämmer med Byggnadsförbundets uppgifter.