Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa är Freyr Batterys förstahandsval: ”Vasa har visat sig vara det bästa alternativet för oss”

Porträttfoto på Otto Erster Bergesen och Mads Redigh Karlsen
Bildtext Mads Redigh Karlsen och Otto Erster Bergesen från Freyr battery på besök i Vasa.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Norska Freyr Battery går vidare med sina planer på en katodmaterialfabrik i Vasa.

Om allt går enligt planen ska fabriken vara igång redan under nästa år och Freyr har reserverat en drygt 50 hektar stort tomt på det så kallade Gigavasaområdet ungefär åtta kilometer söder om Vasa centrum.

Mads Redigh Karlsen som är projektdirektör för Freyrs katodprojekt berättar att de har utrett flera möjliga områden.

– Vasa har visat sig vara det bästa alternativet för oss med tanke på service, tomter och personal och samarbetet med Gigavasa och Vasa stad, säger Karlsen.

Karta över Gigavasa
Bild: Leena Luotio / Yle

Karlsen säger att det har varit lätt att samarbeta med Vasa stad och Vasa är just nu Freyrs förstahandsval för en katodfabrik.

Miljökonsekvensbedömningen avgörande

Just nu följer företaget sin modell för att genomföra projekt och utvecklar projektet. Miljökonsekvensbedömningen är en viktig del för att de ska kunna avgöra om de kan bygga en katodfabrik eller inte.

– Beslutet fattas av Freyrs styrelse.

När ett finansieringsbeslut kan fattas beror på hur processen med miljökonsekvensbedömningen går. Karlsen kan inte säga om beslutet kommer i år.

– Vi har långtgående planer och vi hoppas på ett beslut så fort som möjligt.

Möjligen två fabriker

Att den svenska batteritillverkaren Northvolt den här veckan har varit i Österbotten för att rekrytera personal till sin fabrik i Skellefteå har Karlsen inte så mycket att säga om.

– Vi ser att det finns potential i Vasaregionen för att få personal som vill jobba i ett spännande projekt, som vi tror att Freys fabrik kommer att bli.

Hur många anställda Freyr behöver till sin katodfabrik kan Karlsen inte säga i det här skedet, det beror på hur hög automationsgrad fabriken kommer att ha.

Katodfabriken kan bli Freyrs andra fabrik i Vasa om den planerade battericellsfabriken blir av. Karlsen kan inte kommentera battericellsfabriken.

– Den är inte mitt projekt, men projektet är fortsättningsvis intressant och här finns tillgänglig mark för att bygga den.

Diskussion om artikeln