Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern avgår: ”Jag har inte tillräckligt med bränsle i tanken”

Uppdaterad 19.01.2023 07:23.
Jacinda Ardern avgår: "Jag har inte längre tillräckligt bränsle i tanken" - Spela upp på Arenan

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern lämnar sin post senast den 7 februari, meddelade hon på torsdagen under Labourpartiets årliga sammankomst.

Ardern sa att hon ägnat de senaste månaderna åt att försöka hitta motivationen att fortsätta ytterligare ett år och en mandatperiod till, men insåg att hon inte hade krafterna.

– Att leda ett land är det mest priviligierade jobbet man kan ha, men också ett av de mest utmanande. Du kan och ska inte göra det om du inte har en full tank, och ytterligare lite i reserv för att möta oförutsedda utmaningar.

Labour ska rösta fram en ny ledare efter Ardern redan på söndag, meddelade hon också.

En av de yngsta och mest hyllade världsledarna

Ardern har varit premiärminister i fem och ett halvt år, men både Labour och hon själv har den senaste tiden tampats med sjunkande opinionssiffror.

Ardern är en av de yngsta världsledarna och ledde framgångsrikt Nya Zeeland genom coronapandemin.

Hon har varit en stark, progressiv röst i internationell politik, och har bland annat hyllats för sitt ledarskap när Nya Zeeland drabbades av den värsta terrorattacken någonsin år 2019 där 50 människor dödades inne i en moské.

Ardern sa dock att hon inte avgår för att hon inte tror att Labour skulle kunna vinna valet i höst, utan precis raka motsatsen.

– Vi behöver nya, friska axlar för den utmaningen, sa hon

Källor: BBC, Reuters, RNZ