Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Odlare bekräftar oro för att grönsaker prisdumpas i sommar – elpriserna rubbar balans mellan sommar- och vinterproduktion

En man kontrollerar sina tomatplantor i ett växthus.
Bildtext Växthusodlare Joakim Strand har anpassat när belysningen är på i växthusen enligt priset på elen.
Bild: Yle/Juho Teir

De höga elpriserna riskerar kasta en lång skugga över växthusnäringen i Närpes, säger odlaren Joakim Strand. Branschen mår bäst om produktionen hålls jämn året runt, men nu rubbas den balansen.

Det finns risk för överproduktion av inhemska grönsaker i sommar, uppgav trädgårdsombudsman Johanna Smith vid Österbottens svenska producentförbund på tisdagen.

Växthusföretagaren Joakim Strand i Närpes delar hennes oro.

– Ja, absolut. Vi kommer att ha igång en betydligt större areal under sommarmånaderna än vi haft tidigare. Jag kan inte ge exakta siffror, men åtminstone 70 procent av lysodlarna har haft paus i vinter. Det betyder att de odlar i sommar, säger Strand.

Att belysa plantor i växthus har helt enkelt varit så dyrt att många odlare lagt lapp på luckan. Men de som haft paus under vintern kommer inte att ha paus i sommar i och med plantbyten. Överproduktionen är troligen redan faktum, menar Strand.

– Det är helt klart att det kommer att komma ut en betydligt större mängd produkter än vad vi är vana vid.

Rubbad balans

De höga elpriserna riskerar därmed få rätt långtgående konsekvenser för näringen, säger Strand.

– De senaste 20 åren har vi ju kämpat med att få en balans i sommar- och vinterproduktion, att produktionen ska vara så jämn som möjligt året runt.

Om den balansen rubbas så stör det branschen på många sätt enligt Strand. Det är lättare för affärerna att planera utgående från en jämn inhemsk produktion. Då vet man samtidigt vilken import av produkter från utlandet som behövs.

De ekonomiska följderna riskerar bli allvarliga för företagarna om sten läggs på börda. Först i form av skyhöga elpriser och sedan i form av klart lägre inkomster än normalt i sommar eftersom överproduktion leder till dumpade priser.

Odlarna kan tillfälligt klara av att lägga ut mer pengar på att producera grönsakerna än vad man får in på försäljningen, men inte hur långa tider som helst påpekar Strand.

– Det är ju nog katastrof. Om lönsamheten går ner så minskar ju också möjligheterna att investera och förnya anläggningarna.

Psykiskt tungt

I sina anläggningar odlar Joakim Strand olika sorters tomater och paprika på en areal på över 12 000 kvadratmeter.

Till skillnad från många andra så har han valt att fortsätta genom vintern, vilket har inneburit en hel del arbete men framför allt oro. Han har följt med spotpriset på el dagligen för att kunna avgöra när belysningen i växthusen kan vara på och med vilken styrka.

– Man har suttit och räknat hur mycket man ska kunna använda lamporna till plantorna för att det alls ska gå ihop. Vi kan inte belysa när det är riktigt dyrt, utan vi belyser under de billigaste timmarna på natten. Så det har varit psykiskt tungt.

Under november och december ifjol var elen mycket dyr och då använde Strand belysningen över 50 procent mindre än under ett normalt år. Ibland gick det att starta lamporna klockan elva på kvällen, ibland fick han vänta tills ett på natten.

Det här påverkade också plantorna och skörden.

– Plantorna blir svagare när de inte får ljus. Vi var rädda att plantorna skulle bli så dåliga att vi får kasta ut dem, men som tur var blev ju elpriset lägre lite före jul och vi kunde belysa ganska bra då mellan jul och nyår. Då piggnade plantorna till.

Att Strand klarat det så här långt betyder också att han inte tänker lägga av nu. Han är tacksam för att han inte behövt permittera någon av sina anställda och några planer på att permittera framöver har han inte heller.

– Vi tänker fortsätta framåt hela våren och sommaren nu, hoppas det går.

Enligt Kaisa Peltomäki, servicechef på Österbottens TE-byrå, har myndigheten just nu 188 personer anmälda som permitterade i Närpes, Kristinestad, Kaskö och Korsnäs. Av dem är 160 permitterade från just växthusarbete, varav 100 i Närpes. Enligt Peltomäki är det totala antalet som åtminstone tillfälligt fått lämna sina jobb i växthusbranschen ändå högre, eftersom många utländska anställda har valt att resa till sina hemländer och inte har anmält sig som arbetssökande.

Diskussion om artikeln