Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I fjol exporterade Finland för första gången livsmedel värt över 2 miljarder euro

Valios produkter i Ryssland.
Bildtext Finland har tidigare exporterat mycket livsmedel till Ryssland, men exporten har rasat sedan kriget i Ukraina bröt ut. Livsmedelsexporten ökade mest till Frankrike i fjol.
Bild: /All Over Press

Finländska mjölkprodukter, fisk, alkohol, spannmålsprodukter och sötsaker är några av de produkter som lockar utomlands. Livsmedelsexporten ökade ordentligt år 2022.

Finlands livsmedelsexport ökade med omkring 20 procent under januari–oktober i fjol jämfört med samma period året innan, enligt Tullens statistik.

För första gången i historien växer vår livsmedelsexport till över 2 miljarder, närmare bestämt 2,1 miljarder.

Exporten har ökat mest till Frankrike där man ser en tillväxt på omkring 60 procent mellan år 2021 och 2022. Finlands export till EU-länderna ökade i genomsnitt med 26 procent.

Utanför EU ökade exporten mest till Kina, Norge, USA, Sydkorea, Japan och Nya Zeeland.

”I hemlandet finns det begränsade möjligheter till tillväxt inom livsmedelsindustrin”, säger Esa Wrang, chef för programmet Food from Finland vid Business Finland, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att den växande exporten ökar krisberedskapen inom livsmedelsbranschen.

Större satsningar på internationella marknader

Till våra största exportvaror inom livsmedel hör bearbetade mjölkprodukter, färsk fisk, alkohol, fläskkött, sockerkemiska produkter, kvarn- och spannmålsprodukter (särskilt havre) och choklad och sötsaker.

Också olika produkter som befrämjar hälsan exporteras i allt högre grad.

”Den ökade exporten ökar livsmedelsproduktionens kapacitet, vilket gör att även den inhemska marknaden blir starkare”, säger Wrang.

Han säger att den ökade exporten uppmuntrar företag att satsa mer på internationella marknader och marknadsföring av sina produkter.

Soja- och havredrycker i en butikshylla.
Bildtext Finland är bland annat känt för sina havreprodukter. Hit hör olika havredrycker.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Också jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) är nöjd med statistiken.

”Exportframgången är mycket viktig för vår primärproduktion som skapar en stark grund för hela livsmedelskedjans framgång”, säger Kurvinen i pressmeddelandet.

Livsmedelssektorn är Finlands fjärde största näringsgren och sysselsätter nästan 40 000 arbetstagare direkt och indirekt var åttonde finländare, alltså över 340 000 personer.

Finland kan också stoltsera med en mycket hög grad av inhemska råvaror: 82 procent.