Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sofie Stara är årets Topeliuspristagare: “Förutom källkritik borde vi också betona källtillit”

En kvinna med långt ljust hår sitter vid en dator vid ett skrivbord
Bildtext Sofie Stara har skrivit opinionstexter på HSS Media sedan 2019 och belönas nu med Topeliuspriset för sin skarpa samhällsanalys och modiga stil.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Topeliuspriset 2023 tilldelas Sofie Stara, ledarskribent på Österbottens tidning. Hon får utmärkelsen för sina opinionstexter där hon enligt prisjuryn bedöms gå till botten med samhällsproblem på ett sakligt, modigt och engagerat sätt.

Journalisten Sofie Stara har sedan 2019 fungerat som ledarskribent på HSS-medias opinionsredaktion. På torsdag eftermiddag mottog hon Topeliuspriset för sina ledartexter där hon tagit upp kampen mot både konspirationsteorier och inskränkthet i ett samhälle hon vill att ska bli både mera jämställt och hållbart.

Topeliuspriset delas årligen ut till en publicist som utmärkt sig i sitt journalistiska värv.

En man sitter vid i en skrivbordsstol och samtalar me den kvinna som sitter i en röd soffa i ett kontor
Bildtext Sofie Stara och Kenneth Myntti skriver bägge ledare i Österbottens tidning.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

I prismotiveringen nämns Sofie Staras skarpa samhällsanalyser och starka känsla för rättvisa och jämlikhet. Hon beskriver sig själv närmast som överväldigad över priset.

– Det är väldigt roligt och jag känner mig hedrad. Det ger en uppmuntran att det jag gör är rätt och inspirerar till att fortsätta mitt arbete, säger Sofie Stara.

I juryns utlåtande om hennes alster konstaterar man att hon ”sakligt, modigt och engagerat går till botten med samhällsproblem, och bemöter konspirationsteorier och rykten med fakta och vetenskapliga rön”.

– Framför allt under pandemin skrev många med påtryckningar mot redaktionen, där man gav uttryck för olika idéer om vem som ligger bakom allt. Jag publicerade bland annat en korrespondens med en debattör, där jag gick in i dialog för att försöka förstå tankegångarna.

Orädd för konflikt i spalterna

Stara säger att hon konfronterats av falanger som representerar en mera konservativ hållning till samhället, som till exempel kyrkan, samt anhängare av konspirationsteorier. I sina ledartexter har hon också bemött såväl vaccinmotståndare, som klimatförändringsskeptiker.

– Det har också varit intressant att försöka förstå hur annorlunda en del människor tänker, jämfört med mig och de flesta andra, säger Stara.

Samtidigt säger hon att det är viktigt att inte döma ut någon, men vidhåller att man inte kan låta felaktigheter förbli oemotsagda. Men hon tror inte att man kan eller ska försöka övertyga någon om att ändra uppfattning.

– Vi har en stark tilltro till medier i Finland, och det ska vi kunna bibehålla. Men vi måste se till att folk får relevant kunskap och riktig kunskap. Det är avgörande för att ha en fungerande demokrati.

”Lokalpressen förblir relevant”

I prismotiveringen nämns vidare att Sofie Stara ”förmår växla perspektiv från det lokala till det globala och dra slutsatser som är klarsynta och berikande”. Som publicist i de österbottniska dagstidningarna, vill hon betona vikten av en fortsatt starkt positionerad lokalpress.

– Jag hoppas vi fortsätter vara en viktig och relevant del av människors liv. Att vi fortsätter vara en gemensam plattform som folk vänder sig till. Så folk ska ha en gemensam och sund uppfattning om hur saker ligger till, så länge folk har ett behov av information. Och det behovet kommer inte att ta slut, säger Stara.

Även om hon vill företräda grundläggande värderingar som jämlikhet och hållbarhet, vill hon i sina texter även förankra diskussionen i en regional och lokal kontext. Att försvara vetenskap och korrekt information ser Sofie Stara som väldigt viktigt i en tid då desinformation och falska nyheter sprids som löpeldar.

– Flödet av information är enormt. Vi talar mycket om källkritik, så också barnen idag vet att allt på nätet inte stämmer. Men vi måste också tala om källtillit, att vi inte ska vara kritiska till precis allting, utan också veta att vi kan lita på en del information.

Samtidigt ser hon inte att sociala medier och det snabba och osilade informationsflödet underminerar mediebranschen eller opinionsjournalistikens ställning. Hon anser att de sociala medierna fyller en viktig funktion och bidrar till att upprätthålla demokratin, genom att alla har möjlighet att uttrycka sin åsikt.

Topeliuspriset har delats ut sedan 1990 och delades ut på publicistbranschens seminarium Mediespråk 2023 i Helsingfors på torsdag eftermiddag. Prissumman är 7500 euro.