Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos största parkeringshus har öppnat i Kuppis – finns plats för 1 000 bilar

Ett tiovåningars parkeringshus i Kuppis i Åbo.
Bildtext Det finns plats för runt tusen bilar i parkeringshuset.
Bild: Ari Welling / Yle

På torsdagen öppnade ett parkeringshus på tio våningar i Kuppis i Åbo. Tanken är att parkeringshuset ska göra det lättare för dem som jobbar och rör sig i området att hitta parkeringsplats.

På torsdagen öppnade det största parkeringshuset i Åbo vid Åbo Vetenskapspark i Kuppis, med plats för 1 000 bilar. Det finns också laddstationer för tjugo elbilar, och snart ska det också finnas plats för 100 cyklar att parkera i huset.

Det nya parkeringshuset ska svara på behovet av parkeringsplatser i området. Det är till exempel många som pendlar med tåg mellan Kuppis och Helsingfors nu då järnvägsstationen i centrum är stängd. Dessutom finns det idrottsarenor och många som arbetar i området.

Det nya parkeringshuset skapade ändå en del förvirring bland bilförarna på torsdagsmorgonen. Körriktningen var otydlig vilket ledde till att en del körde åt fel håll inne i parkeringshuset. Det finns pilar vid ingången till parkeringshuset som visar var hissarna finns. Dessa tolkades som att de indikerar färdriktningen. Det fanns dock en trafikskylt med förbjuden färdriktning.

Schauman Arkkitehdit har ansvarat för utformningen av parkeringsanläggningen som är byggd av YIT.

Det är gratis att parkera i det nya parkeringshuset fram till den första februari. Adressen är Joukahaisengatan 8. Du kan betala för parkeringen genom att ladda ner och använda Taskuparkki-appen, och det är också möjligt att betala med kort.

Diskussion om artikeln