Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

FPA-taxi vägrade köra Annikas pappa till Heisala – nu svarar FPA: ”Vi ersätter väntetiden då kunden åker taxi, men inte då taxin är tom”

En kvinna med kort hår i röd rock framför några träd.
Bildtext Annika Johansson-Rosenlund är besviken över taxichaufförens sätt att hantera situationen. Hon efterlyser tydligare regler för vad som gäller.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I förra veckan blev en Heisalabo utan sin FPA-taxiskjuts, eftersom det var oklart om chauffören skulle få ersättning för de två timmar han måste vänta på färjan tillbaka till fastlandet.

Annika Johansson-Rosenlunds pappa sitter för tillfället i rullstol på grund av en fallolycka. Efter att han fått vård i både Pargas och Åbo skulle han förra veckan få åka FPA-taxi från Pargas hälsocentral till hemmet på ön Heisala. Men tyvärr blev det inte så.

– När taxichauffören fick höra att det gällde en skjuts med färja och att väntetiden tillbaka var cirka två timmar sa han att han måste kolla om väntetiden ersätts av FPA. Han ringde FPA och sa att de skulle ringa tillbaka. Vi väntade vid ytterdörren och plötsligt såg vi hur bilen stack iväg utan att vi fick någon förklaring, säger Johansson-Rosenlund.

Eftersom det inte gick många färjturer till Heisala mer den dagen gällde det att snabbt hitta en lösning.

– Vi hittade en större personbil dit vi klämde in pappa och alla attiraljer som rullstol, rollator, kryckor, duschstol och wc-stol, på det här viset skötte vi det själva, säger Johansson-Rosenlund.

En invataxibil från insidan sett från bilens baksida.
Bildtext Arkivbild. I stället för en rymlig rullstolstaxi, fick de anhöriga ordna skjutsen själva.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Fortfarande många oklarheter

Efter händelsen har Johansson-Rosenlund och hennes bror varit i kontakt med både Taxiföretaget och FPA, men det är fortfarande oklart om FPA skulle ha ersatt chaufförens väntetid på Heisala eller inte.

– Jag gjorde en reklamation till taxibolaget och de ursäktade sig och svarade att det är meningen att FPA ska ersätta väntetiden. Då min bror kontaktade FPA på Twitter svarade de också att väntetiden ersätts. Men i diskussioner på sociala medier säger en del att FPA inte ersätter väntetiden, säger Johansson-Rosenlund.

”Då kunden stiger av taxin är resan slut”

Anne Giss, specialplanerare vid Folkpensionsanstalten, säger att det är första gången som FPA fått klagomål gällande taxiskjutsarna i skärgården, men att taxibolagen är skyldiga att genomföra även icke lönsamma körningar.

– FPA ersätter väntetiden så länge kunden åker taxi, men inte då taxin är tom. Kunden får alltid ett kvitto på resan, så då kunden stiger av är resan slut, säger Giss.

Även om FPA inte betalar för den tid taxichauffören måste vänta på att komma tillbaka till fastlandet, kan taxibolaget själv betala ersättning till chauffören. Men det får inte leda till extra kostnader för kunderna.

Varför har ni då svarat på Twitter att väntetiden ersätts?

– Jag antar att den som svarat på frågan inte har förstått att kunden inte längre sitter i taxin, säger Giss.

Anne Giss / johtava suunnittelija / Kela / Kelataksit 2 /Pitäjänmäki 22.02.2019
Bildtext Anne Giss har inte hört att det skulle ha funnits några liknande problem med FPA-taxi i skärgården tidigare.
Bild: Jouni Immonen / Yle

I fall taxibolaget inte själva kan arrangera en skjuts ska de hitta en ersättande skjuts. Om kunden måste arrangera skjutsen själv, ska serviceproducenten ersätta kunden med 0,53 euro per kilometer.

Johansson-Rosenlund hoppas att FPA-skjutsen fungerar bättre i fortsättningen, för antagligen behöver hennes pappa använda FPA-taxi under den närmaste tiden.

– Han ska vara sex veckor i rullstol och jag förmodar att han har rätt till FPA-taxi då han har röntgen eller läkartid. Det är inte så lätt att baxa in honom och rullstolen i en vanlig bil. Jag hoppas att det är klara bud så att taxibolagen och chaufförerna vet vad som gäller. Det som gör mig mest förbannad var taxichaufförens beteende. Jag tycker inte att man bara lämnar någon utan att säga någonting, säger Johansson-Rosenlund.

Diskussion om artikeln