Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kemistklubben vid Åbo Akademi firar 100 år: ”Era kompetenser är efterfrågade i samhället just nu”

Åbo Akademis äldsta ämnesförening Kemistklubben firade 100-årsjubileum i pampiga Solennitetssalen på torsdagen. Jubileumsåret fortsätter med kryssning, Kemistbaal och besök till Norge.

Kemistklubben, som grundades 1923, finns till för teknologer och kemister vid Åbo Akademi och firar sin födelsedag den 19 januari varje år.

Viktor Löfgren, ordförande för Kemistklubben vid Åbo Akademi, ser fram emot allt som föreningen har planerat under jubileumsåret.

– Det känns fantastiskt att få vara med om 100-årsfirandet. Nästa månad planeras exempelvis en jubileumskryssning.

Kemistklubben
Bildtext Viktor Löfgren är ordförande för Kemistklubben vid Åbo Akademi.
Bild: Arash Matin / Yle

Under hösten vankas det också traditionsenlig årsfest, Kemistbaal, som jubileet till ära kommer att ordnas i Logomo med många inbjudna alumner.

Löfgren lyfter också fram rekryteringsmässan ASINDA, som är Kemistklubbens årliga rekryteringsmässa som för ihop studerande, företag, alumner och nyutexaminerade. Mässan ordnas nu på fredag (den 20 januari) i Åbo Akademis byggnad Aurum på Henriksgatan i Åbo.

100 år av kemi - Kemistklubben är den äldra specialföreningen vid Åbo Akademi. - Spela upp på Arenan

Föreningen har även en lång tradition av att besöka sin vänförening i Trondheim på deras baalvecka.

– Därifrån har jag många goda minnen, och jag kommer att åka dit i år också, säger Löfgren.

kemistklubben
Bildtext Födelsedagsfirandet fortsatte med mingel och tilltugg i Solennitetssalen.
Bild: Arash Matin / Yle

Ny klubblokal på önskelistan

Under tillfället kunde man också bekanta sig med olika föremål från föreningens 100-åriga historia. Åbo Akademis studentkörer Florakören och Brahe Djäknar var också på plats och underhöll.

– Era kompetenser är fruktansvärt efterfrågade i samhället just nu, sade Åbo Akademis rektor Mikael Lindfeldt i sitt tal till de många studerande som var på plats under tillställningen i Solennitetssalen.

mikael lindfelt
Bildtext Rektor Mikael Lindfeldt var på plats för att fira Kemistklubben. Under tillställningen talade han om föreningens speciella historia vid universitetet.
Bild: Arash Matin / Yle

För ett drygt år sedan stängde KK:s klubblokal Axelborg sina dörrar för gott. I samma veva flyttade klubben sina saker till naturvetarnas nya hem i Aurum.

– En ny klubblokal har varit på tapeten ändå sedan vi blev av med vår förra, säger ordförande Löfgren. Det finns arbetsgrupper som jobbar med det, så det går framåt på den punkten också.

Diskussion om artikeln