Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Drygt 650 finländska dödsfall utomlands 2022

Utrikesministeriet och ministeriets enhet för konsulära ärenden var inkopplat i 652 finländska dödsfall utomlands under 2022.

Årets statistik från ministeriet visar också att 171 finländare föll offer för brott, medan drygt 300 personer behövde hjälp på grund av sjukdomsfall. Anhållna och häktade blev 184, men i den siffran ingår inte uppgifter från de nordiska länderna.

Antalet hjälpbehövande var störst i de länder som finländarna reser till mest, alltså Spanien, Estland, Tyskland, Thailand och Sverige.

Sammanlagt hjälpte Utrikesministeriet och finländska ambassader och konsulat kring 256 000 finländare utomlands. Utrikesministeriets jour kontaktades sammanlagt över 8 000 gånger under året, framgår av ett pressmeddelande.

Inrikes

Ryssland svarade på Finlands not om frysta bankkonton

Ryssland har svarat på det finska utrikesministeriets not om bankärenden, meddelar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

Noten skickades i form av ett brev till Rysslands utrikesministerium, eftersom Ryssland under våren frös bankkonton som används av Finlands representationer i landet.

– [Ryssland] har haft egna svårigheter med bankärenden i Helsingfors. Vi är medvetna om dem och har försökt hjälpa Rysslands representationer, sa Haavisto.

Haavisto berättar att de finländska representationernas konton frystes av Ryssland som en ”åtgärd för ömsesidighet”, med anledning av deras egna problem. I den ryska svarsnoten föreslogs en lösning på hela bankärendet.

Enligt Haavisto reder man nu ut om den lösningen fungerar för Finland.

Rysslands konsulat i Mariehamn en vårdag: ryska flaggan vajar over ett gult trevåningshus.

Dags att stänga Rysslands konsulat på Åland, anser tidigare ambassadör

Ryska stängningar är ”som en perfekt passning till Finland”.

EN polis ser in i kameran. I förgrunden en polisbil.

Oroväckande utveckling i trafiken i början av året – i Sydvästra Finland skadades 140 procent fler på grund av rattfylleri

Rattfyllerister är inblandade i andra typer av olyckor än nyktra förare. Personskador orsakade av att föraren varit berusad har klart ökat i Sydvästra Finland.

En gymnast med en boll på axeln.

Gymnastikförbund förbjuder tränare att kommentera gymnasters kroppar

Ska förhindra ätstörningar och psykiska besvär.

Rysslands konsulat i Mariehamn en vårdag: ryska flaggan vajar over ett gult trevåningshus.

Dags att stänga Rysslands konsulat på Åland, anser tidigare ambassadör

Ryska stängningar är ”som en perfekt passning till Finland”.

Natomöte i Oslo.

Haavisto: Finland redo att arbeta hårt för att få Turkiet att gå med på ett svenskt Natomedlemskap

”Sverige har ändrat sin lagstiftning, de har gjort allt”.