Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

300 000 euro hittades i dammsugare och köksmaskin – nu väcks åtal för grov penningtvätt

En man har åtalats för grov penningtvätt efter att en resväska med en stor mängd kontanter hittades på Helsingfors-Vanda flygplats.

Åtalet har väckts på torsdagen och behandlas senare i Östra Nylands tingsrätt.

Det var på våren 2021 som personalen under säkerhetskontrollen av bagage upptäckte kartonger med sedelbuntar i en dammsugare och en köksmaskin. Sammanlagt handlade det om 300 000 euro. Pengarna var på väg till Iran.

Tullen började utreda händelsen och misstänker att kontanterna kommer från brott. Den åtalade mannen är i medelåldern och bosatt i huvudstadsregionen.

Relaterat

Malaysias förre premiärminister Muhyiddin Yassin inför rätta för maktmissbruk och penningtvätt

Malaysias förre premiärminister Muhyiddin Yassin har åtalats för bland annat maktmissbruk och penningtvätt under sin tid som premiärminister år 2020 och 2021.

Han anklagas också för att ha tagit emot mutor för över 50 miljoner euro.

Muhyiddin hävdar att han är oskyldig och att åtalen är politiskt motiverade.

Muhyiddin Yassin är den andra ledaren i Malaysia som har åtalats efter att han lämnade premiärministerposten.

en av fastigheterna som ägs av airiston helmi. Stor byggnad med många glasfönster och en stengång i röd sten.

Tingsrätten offentliggör namnen på de åtalade i Airiston Helmi-härvan

Allt som allt står åtta personer och ett företag åtalade.

Förundersökningen av bedrägerierna mot S-banken drar ut på tiden

Nya målsägare har dykt upp i polisutredningen av bedrägerierna mot S-banken förra sommaren.

Undersökningsledare kommissarie Klaus Geiger säger nu att förundersökningen kommer att dra ut på tiden. Det här för att man ska hinna höra alla inblandade.

Två män misstänks ha kommit över ungefär 1,2 miljoner euro genom bedrägeriet. Omkring 150 kunder drabbades när förövarna kom åt deras nätbank. Närstående till männen har låtit dem använda deras bankkonton och misstänks för penningtvätt.

Källa: STT

Danske Bank betalar miljardbelopp för penningtvättsskandal vid filialen i Estland

Danske Bank har vid en domstol i New York erkänt sig skyldig till bedrägeri och konspiration vid bankens filial i Estland. Danske Bank gick med på att betala mer än två miljarder dollar i utbyte mot att utredningarna kring fallet avslutas.

Danmarks största bank betalar 1,21 miljarder dollar till den amerikanska staten, 178,6 miljoner dollar till den amerikanska finansinspektionen SEC och böter på 672,3 miljoner dollar till de danska myndigheterna.

Danske Bank blev föremål för utredningar i flera länder år 2018 efter att en intern utredning hade avslöjat att betalningar på cirka 200 miljarder euro hade passerat via filialen i Estland. Många av betalningarna ansågs vara suspekta.

Källa: Reuters

Rättsprocessen kring korruptionsskandalen inom Europaparlamentet inleds

Rättsprocessen kring korruptionsskandalen inom Europaparlamentet inleds i Bryssel i dag.

Rätten tar i dag ställning till ifall de misstänkta fortsatt ska sitta häktade eller ifall de får svara på åtal på fri fot.

Fyra personer står åtalade i härvan – bland annat den grekiska EU-parlamentarikern Eva Kaili som i går fråntogs sitt vice talmanskap, hennes sambo och en tidigare italiensk parlamentariker.

De misstänks för bland annat penningtvätt och korruption.

Qatar, som står värd för pågående fotbolls-VM, pekas ut som landet som har försökt påverka beslut inom Europaparlamentet genom mutor.