Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt militärt stöd till Ukraina dryftas på Ramsteinbasen i Tyskland – leveranser av tyska stridsvagnar hänger på amerikanskt beslut

En tysk stridsvagn av modell Leopard 2 kör genom vatten under en övning i norra tyskland i februari 2022.
Bildtext En tysk stridsvagn av modell Leopard 2 kör genom vatten under en övning i norra tyskland den 7 februari 2022. Tyskland har kritiserats för att vara långsamt med att förse Ukraina med nya vapen, bland annat de tysktillverkade Leopard-stridsvagnarna.
Bild: Focke Strangmann / EPA

Hur man nu militärt borde stödja Ukraina är den centrala frågan då delar av det internationella samfundet samlas till en givarkonferens på flygbasen Ramstein i Tyskland. Samtalen kommer bland annat att kretsa kring den tyska stridsvagnen Leopard 2.

Det blev ett snabbt elddop för Tysklands nye försvarsminister Boris Pistorius.

Bara omkring ett dygn efter att han svors in som minister, måste han under fredagen tampas med den kritik som riktas mot Tyskland för att man är alltför långsam och försiktig i sin vapenhjälp till Ukraina.

För tillfället kretsar det mesta av kritiken och diskussionen kring den tysktillverkade stridsvagnen Leopard 2, som också är i användning i Finland.

Trots att förbundskansler Olaf Scholz och den tyska regeringen är under allt hårdare press att antingen själv leverera stridsvagnar, eller åtminstone låta andra länder göra det, har hittills inga beslut fattats.

Leoparder om USA levererar Abrams

Enligt tyska medieuppgifter ska Scholz ändå nu ha signalerat att han är redo att skicka Leopardvagnar till Ukraina, men som villkor ställer han att USA samtidigt levererar av sina Abrams-stridsvagnar.

Inför fredagens möte på den amerikanska flygbasen Ramstein har USA visserligen meddelat att man kommer att stödja Ukraina med mer vapen, men åtminstone hittills har Abrams-vagnen inte varit ett alternativ.

Bakom beslutet ligger bland annat det faktum att vagnen kräver så mycket underhåll.

Stridsvagn i ett vinterlandskap.
Bildtext Också Finland använder den tyska stridsvagnen Leopard 2.
Bild: Ville Välimäki / Yle

Att koppla ihop möjliga tyska leveranser med amerikanska kan för Scholz alltså nu vara ett sätt att försöka få slut på diskussionen kring Leoparderna utan att man behöver skicka några vagnar.

– Vi kommer att stödja Ukraina också framöver, men vi gör det i samråd med våra allierade, konstaterade också försvarsminister Pistorius då han igår träffade sin amerikanske kollega Lloyd Austin.

Inför det så kallade Ramsteinformatets möte har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sagt att Ukraina kan räkna med att få mer tunga och moderna vapen.

Om det här också gäller stridsvagnen Leopard 2 lämnar Stoltenberg osagt, även om förhoppningarna om att så ska vara fallet på vissa håll har varit höga.