Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin: Centerns utskottsmedlemmar bröt överenskommelse när de röstade mot translagen

Statsminister Sanna Marin.
Bildtext Statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE

Statsministern säger att Centerns ordförande Annika Saarikko har lovat att Centern i social- och hälsovårdsutskottet röstar för lagen.

Statsminister Sanna Marin säger att hon fått ett löfte av Centerns partiordförande Annika Saarikko att partiet röstar för translagen i social- och hälsovårdsutskottet.

På torsdag förmiddag blev det klart att Centerns utskottsmedlemmar Markus Lohi, Pekka Aittakumpu och Hanna-Leena Mattila röstade emot regeringens lagförslag. Det skedde efter att de andra regeringspartierna kommit överens med Samlingspartiet om den slutliga texten.

Marin säger nu att hon väntar sig följder för utskottsmedlemmarna.

– Jag är intresserad av att veta hur Centerns riksdagsgrupp tänker behandla utskottsmedlemmarnas agerande. Centerns riksdagsgrupp kan ju inte acceptera det, eftersom man tidigare konstaterat att man är bakom regeringens linje.

Marin menar att ett löfte brutits

– Partiordförande Annika Saarikko sa redan i fjol att centern i utskottet röstar för regeringsförslaget. Visserligen kanske enskilda centerriksdagsledamöter röstar emot i plenisalen, det visste vi på förhand. Men Saarikko sade att till exempel utskottets ordförande Markus Lohi inte är emot lagförslaget i utskottet.

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott sammanträder under ledning av Markus Lohi.
Bildtext Centerns Markus Lohi är ordförande för Riksdagens social- och hälsovårdsutskott.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

I början av december sa Marin att om något parti en gång till bryter mot spelreglerna, så faller hela regeringen. Marin ville inte i dag kommentera om det gäller dagens omröstning i social- och hälsovårdsutskottet.