Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Över 1 400 namn insamlade för Wilenius båtvarv

Två gamla röda träbyggnader bredvid varandra. På den ena står det "Wilenius båtvarv" på.
Bildtext Wilenius båtvarv ligger intill Borgå å.
Bild: Milena Hackman / Yle

Föreningen Wilenius båtvarv har startat en namninsamling där de vädjar till Borgå stad om att bevara varvet. Över 1 400 personer har skrivit under namninsamlingen sedan den publicerades på fredagen (13.1). Namninsamlingen pågår hela våren.

Varvsbyggnaderna fanns med i anbudstävlingen för den nya gästhamnen på Västra åstranden. Den kommersiella aktören som vann anbudstävlingen ska ta över hela området och börja med annan verksamhet i varvsbyggnaderna.

Föreningens ordförande Marikki Hakola har tidigare sagt att man tänker överklaga stadsutvecklingsnämndens beslut och använda alla lagliga åtgärder som finns till buds för att rädda båtvarvet.

Wilenius båtvarv kommer att lämna in en omprövningsbegäran av stadens beslut. Det måste göras senast nästa vecka. Föreningen förbereder sig på att gå vidare till Helsingfors förvaltningsdomstol.

Relaterat

Wilenius varv fick nej av stadsutvecklingsnämnden i Borgå

Wilenius varvs saga på Västra åstranden i Borgå ser ut att vara all.

På sitt möte i går röstade stadsutvecklingsnämnden för att det blir det konkurrerande anbudet från Telakka Porvoo Borgå som ska utveckla området på Västra åstranden.

Rösterna i nämnden föll sju mot fyra.

Det förlorande förslaget från Wilenius varv omfattade bara tomten där varvet nu står, medan det vinnande förslaget innehåller en plan för hela området med bland annat gästhamn och restaurang.

Området reserveras nu för Telakka Porvoo Borgå för två år och under den tiden gör man upp arrendeavtal.

Telakka Porvoo Borgå föreslås vinna anbudsförfarandet för Västra åstrandens gästhamn

Med anbudsförfarandet sökte staden en aktör till gästhamnen på Västra åstranden. Området som anbudsförfarandet gäller inbegriper också de skyddade varvsbyggnaderna vid Wilenius båtvarv. Borgå stad har bedömt de två anbuden som kom in mot slutet av sommaren.

Telakka Porvoo Borgås anbud gällde hela området och Wilenius båtvarv ry:s anbud varvsbyggnaderna och den tomt där varvet ligger. Här kan du läsa mer om de båda anbudsgivarnas visioner.

Stadsutvecklingsnämnden behandlar anbudsförfarandet på sitt nästa möte den 13 december. Förslaget är att Telakka Porvoo Borgå vinner anbudsförfarandet eftersom det bara är i deras anbud som verksamhet i gästhamnen ingår.

Föreningen Wilenius båtvarv föreslår i ett eget pressmeddelande att staden kunde ändra på planen för gästhamnen så området skulle få mer byggrätt och de båda anbudsgivarna kunde rymmas sida vid sida.