Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU-parlamentariker bekräftar att S&D diskuterat Sanna Marin som kommissionsordförande: ”Hon är känd och erfaren”

Statsminister Sanna Marin (SDP) i Davos den 17 januari 2023.
Bildtext SDP säger att Sanna Marin har siktet inställt på Sanna Marin II, men räcker motivationen för att leda SDP i opposition. På bilden statsminister Sanna Marin (SDP) i Davos den 17 januari 2023.
Bild: Dursun Aydemir / AOP

Den finländska EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri bekräftar att diskussioner pågår inom den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet om att föra fram Sanna Marin som EU-kommissionens nästa ordförande. EU-expert tror inte att hon kan bli vald.

Tidningen Maaseudun Tulevaisuus rapporterade om diskussionerna på torsdagmorgonen med hänvisning till källor nära gruppen.

Diskussionen är i gång i S&D-gruppen, bekräftar EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) för Svenska Yle.

– Sanna Marin har allt. Hon är känd, erfaren och har ett utmärkt ”trackrecord” som statsminister under en svår tid, sammanfattar Kumpula-Natri.

  Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri henkilökuvassa.
Bildtext Diskussionen är i gång i S&D-gruppen, bekräftar EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) för Svenska Yle. Sanna Marin har allt. Hon är känd, erfaren och har ett utmärkt trackrecord som statsminister under en svår tid.
Bild: Petteri Bülow / Yle

EU-experten tror inte att hon kan bli vald

Thomas Karv, som universitetslektor vid Mittuniversitet i Sverige och har följt med EU-politiken, anser att idén är logisk.

– Sanna Marin har haft en hög profil under hela sin statsministertid. Hon är ung, framåt och har varit tydlig i sitt stöd till Ukraina. Hon har framträtt som väldigt statsmannaaktig.

Sanna Marin har allt. Hon är känd, erfaren och har ett utmärkt trackrecord.

Miapetra Kumpula-Natri (SDP)

Däremot ger inte Thomas Karv mycket för Sanna Marins chanser att bli vald.

– De politiska realiteterna är att kristdemokratiska EPP brukar bli den största partigruppen efter EU-valet och kommissionsordförandeskapet brukar gå till den största gruppen.

Sanna Marin har lyfts fram som en möjlig kandidat i slutet av fjolåret. Enligt gruppen skulle Marin vara en ”fläckfri kandidat” och balansera upp den senaste korruptionsskandalen i EU-parlamentet där S&D-gruppens rykte fått sig en törn.

– Jag förstår att socialdemokraterna vill lyfta fram Sanna Marin som en ”rising star” för att skifta fokuset.

Thomas Karv, forskare och statsvetare på ÅA i Vasa.
Bildtext De politiska realiteterna är att kristdemokratiska EPP brukar bli den största partigruppen efter EU-valet och kommissionsordförandeskapet brukar gå till den största gruppen, konstaterar forskaren Thomas Karv.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

”Marin räknar med att SDP inte kommer att vara största parti efter riksdagsvalet”

Men är Sanna Marin alls intresserad av att bli kommissionsordförande?

Kumpula-Natri säger att Sanna Marin nu har siktet inställt på riksdagsvalet i vår och att leda en andra regering, Sanna Marin II. Först efter det är det aktuellt med EU-valet 2024. På frågan om hon har diskuterat frågan med Sanna Marin kommer svaret ”inte direkt”.

Vilken europeisk politiker skulle inte vilja bli EU-kommissionsordförande? Det är en post som har tyngd och där man kan göra skillnad på europeisk nivå.

Thomas Karv, Mittuniversitetet

Thomas Karv har sin uppfattning klar. Kommissionsordförandeskapet är ett toppjobb och Sanna Marin är med stor sannolikhet intresserad.

– Vilken europeisk politiker skulle inte vilja bli EU-kommissionsordförande? Det är en post som har tyngd och där man kan göra skillnad på europeisk nivå. Jag tror att hon räknar med att SDP inte kommer att vara största parti efter riksdagsvalet och det är inte så roligt att gå i opposition då man har suttit vid makten.