”Otroligt att det tog så länge för Finlands mest mångkulturella stad” – Vanda bland de sista stora städerna att tillåta burkini i simhallar
De nya ordningsreglerna tillåter användning av heltäckande baddräkt. Motionschefen i Vanda säger att det var ”onödigt att streta emot längre”.
I simhallarna i Vanda har man sedan årsskiftet fått simma i mera heltäckande baddräkter än förut. Kvinnor kan ha på sig burkini, och män badshorts i stället för korta badbyxor.
Med de förnyade ordningsreglerna följer man nu samma linje som i de övriga kommunerna i huvudstadsregionen.
– Nog känns det ändå konstigt att det har tagit så här länge för Vanda att fatta det här beslutet. Det är ändå Finlands mest mångkulturella stad, säger Vandabon Salaado Qasim.
Qasim är författare och kolumnist, och arbetar för att föra fram jämlikhetsfrågor. Hon jobbar också som lärare.
I oktober skrev Qasim en kolumn i Vantaan Sanomat där hon kritiserade Vanda stad för att man i och med burkiniförbudet gjorde det onödigt svårt för en del muslimska kvinnor att använda simhallarna.
Motionscefen: ”Onödigt att streta emot längre”
Om burkini borde tillåtas är en diskussion som har pågått i Vanda i åratal. Varför valde man i Vanda att ändra på ordningsreglerna just nu?
Det var efter en reprimand av diskrimineringsombudsmannen som man började tänka om, säger motionschefen i Vanda, Veli-Matti Kallislahti.
– Sen märkte vi att vi är de sista av de stora städerna som inte tillåter burkini. Vi tänkte att det är onödigt att streta emot nu längre. Världen förändras.
Ja, varför har man stretat emot då?
– Vi har länge haft en ganska strikt tolkning gällande vad en baddräkt är. Det kan ju också tänkas bli ojämlikt om en del får ha baddräkter av annat material. Och vi kan inte övervaka hurdana baddräkterna är, säger Kallislahti.
Ohygieniskt?
När vi talar med några simhallsbesökare utanför simhallen i Dickursby är åsikterna blandade. En del tycker att det är klart att man ska få simma i burkini, medan andra är tydligt misstänksamma.
– Det är ohygieniskt att simma med burkini. Det är mera tyg, så redan logiken säger ju att det måste komma mera smuts i vattnet, gissar till exempel en man.
Det påverkar inte vattenkvaliteten alls om någon simmar i burkini
Teemu Raatikainen, teamansvarig vid simhallar i Helsingfors
Motionschefen i Vanda, Veli-Matti Kallislahti, säger att han kan förstå oron.
– Det förstår man ju, att det lätt kan bli så att man inte duschar så ordentligt innan man går och simmar om man har en baddräkt som är krånglig att ta på sig, tror han.
Någon forskning som stöder det kan han inte hänvisa till, utan baserar det på ”urban tankelogik”, som han kallar det.
I det här skedet av artikeln känns det som en god idé att ta reda på om det motionschefen säger stämmer eller inte.
”Inga problem med vattenkvaliteten i Helsingfors”
I simhallen i Östra centrum i Helsingfors har man fått simma i burkini redan i ett par decennier.
– Vi har inte sett någon som helst förändring i vattenkvaliteten, säger Teemu Raatikainen vid Helsingfors stad bestämt.
Raatikainen är teamförman i simhallarna i Östra centrum och i Jakobacka. Han säger att det är väldigt många som använder burkini i just de simhallarna.
På tisdagskvällar har man i Jakobacka simhall speciella kvinnoturer. Då är det enligt Raatikainen nästan bara burkini som gäller.
– Inte har vi sett någon som helst försämring i vattenkvaliteten där heller. Det är helt enkelt inte ett problem, säger han.
Vattenkvaliteten i simhallar tetas regelbundet av hälsomyndigheter.
Roligt att Vanda också tar steget till 2020-talet
Teemu Raatikainen, teamansvarig vid simhallar i Helsingfors
Teemu Raatikainen välkomnar Vandas beslut att tillåta mera täckande baddräkter.
– Ja nog tog det ju sin tid, men roligt att Vanda också tar steget till 2020-talet, säger han.
Som ett större problem än kvinnornas heltäckande baddräkter skulle Raatikainen i så fall lyfta upp vissa män som inte tar av sig badshortsen när de går i bastun.
– Så har det varit i alla tider. Ibland kommer en ordningsvakt och schasar ut alla badshortsklädda män ur bastun, säger han.
Duschdraperier efterlyses - alla vill inte visa sig nakna
Tillbaka till Vanda.
– Jag har också stött på fördomen om att burkini skulle vara ohygieniskt. Det är ett ganska märkligt påstående. Det är per definition en baddräkt, säger författaren och kolumnisten Salaado Qasim.
Hon efterlyser mera kunskap om vad en burkini är för något.
– Vanda stad skulle kunna sprida information, tycker hon.
Hon konstaterar att det kommer att dyka upp många nya besökare i simhallarna i och med de ändrade ordningsreglerna. Det är viktigt att de alla känner sig välkomna. För att det ska ske krävs ännu förändringar, säger hon.
– Många muslimer och personer från andra länder än Norden tycker att det är genant att visa sig naken för främlingar.
Qasim tycker därför att man i Vanda borde införa duschgardiner i simhallarna. Alternativt skulle man kunna ta exempel av Östra Centrums simhall i Helsingfors, där det finns familjerum, och möjlighet att låsa en dörr om sig när man duschar.
Möjlighet att duscha utan att andra ser en är något som diskrimineringsombudsmannen också rekommenderar.
”Folk vänjer sig inom ett år”
Vad säger motionschefen i Vanda, Veli-Matti Kallislahti? Borde man ha en kampanj i simhallarna där man informerar besökare om att det faktiskt inte finns någon risk för att vattenkvaliteten skulle bli dålig bara för att en del använder burkini?
– Nej, jag tycker att det informeras så mycket om allt möjligt redan, säger han.
Han tror att attityderna förändras av sig själva om man ger det tid.
– Inom ett år brukar sådana här saker lugna ner sig, när folk vänjer sig, säger han.
Duschdraperier eller duschbås med dörrar är inte heller något som man enligt Veli-Matti Kallislahti åtminstone ännu planerar att införa i simhallarna i Vanda.