Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vindkraften byggs ut så det knakar – nu får också hamnen i Kaskö sin andel

Vindkraft i Kaskö hamn - Spela upp på Arenan

Kaskö hamn har nu tagit emot sina första vindkraftskomponenter någonsin. Och under den närmaste framtiden förväntas transporterna vara så frekventa att hamnområdet måste utvidgas.

På onsdag lossades de första vindkraftskomponenterna i Kaskö hamn. Det handlade om tre vingar, som ännu på torsdag förmiddag såg rätt ensamma ut där de placerats.

Men det kommer det att bli ändring på i rätt snabb takt. Under torsdagen började man redan lossa nästa fartyg med komponenter. Sammanlagt ska det under våren och sommaren komma kring 40 fartyg med 900 komponenter.

- Det här är en väldigt viktig sak för oss. Vi har arbetat i två år för att få det här till stånd, säger Kaskö hamns vd Patrik Hellman.

Porträttfoto på Patrik Hellman framför fraktfartyg
Bildtext Hamnchef Patrik Hellman.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Allt ska till Fortums park i Pjelax som ska bestå av 56 kraftverk.

- Men sen ska det komma ännu mera. Så jag tror på cirka 100 fartyg inom ett och ett halvt år.

Vingarna som kom i onsdags kom från Spanien och torndelarna som lossades under torsdagen kom från Turkiet. Själva maskineriet kommer att komma från Tyskland.

Ska utvidga under våren

Hellman tror att det kan bli trångt i hamnen.

- Men vi har möjlighet att utvidga och det kommer vi att göra under våren och sommaren, för att klara av det här.

I mars ska delarna också börja lämna hamnområdet, med en takt på sex transporter per dag.

Fartyget Oslo Wave 4i Kaskö hamn
Bildtext Torndelar till vindkraftverk i hamnen i Kaskö.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Under 2022 var de österbottniska landskapen (Norra Österbotten medräknat) i topp när det gäller byggandet av vindkraft. Och så kommer det att fortsätta de kommande åren. Detta enligt Finska vindkraftsföreningen.

Hamnen i Vasa tar emot mycket vindkraftskomponenter och för en vecka sedan tog hamnen i Jakobstad emot sin första vindkraftstransport. Och nu är det alltså Kaskös tur.

Är det en tävling mellan hamnarna?

- Nej, det tror jag inte. Det finns ingen hamn som kan ta alla byggprojekt som pågår i landet. Det här sprids nog ut på ett lämpligt sätt, säger Hellman.

Det planeras också en hel del vindkraft till havs längs den österbottniska kusten. Bland annat utanför Kaskö och Korsnäs. I fallet Korsnäs har man redan valt att svenska Vattenfall ska bygga parken.

Vad kan det betyda för Kaskö hamn?

- Det är ett mycket stort projekt och det kommer i så fall att kräva att vi bygger ut hamnen otroligt mycket. Men det blir ju i så fall först om 6-7 år, säger Hellman.

Vingar till vindkraftverk
Bildtext De här tre vingarna får snart sällskap av andra komponenter.
Bild: Kim Blåfield / Yle