Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skämttecknare och ledarskribent får sig en känga när turkiska medier går åt Finland

Skärmdump från den turkiska sajten Yenişafak som publicerade en artikel om en skämtteckning i Iltalehti. På bilden har president Recep Tayyip Erdoğans ansikte pixelerats.
Bildtext Nyheten om Ville Rantas skämtteckning på en turkisk tidnings webbplats. President Recep Tayyip Erdoğans ansikte har suddats.
Bild: yenisafak.com

Turkiska medier är varken nådiga eller exakta när de tar en titt på Finland. En ledarskribent på HBL blir en ”finländsk diplomat” som uttalat sig olämpligt med tanke på Natomedlemskapet.

Medier som stöder president Recep Tayyip Erdoğans styre är inte nådiga när de följer andra länders rapportering om Turkiet. När utländska rapporter ska återges kan det hända att namn och titlar blandas bort.

Sverige har fått mycket uppmärksamhet i turkiska medier sedan Finland och Sverige tillsammans ansökte om medlemskap i Nato, men de senaste dagarna har också Finland gjort rubriker i Turkiet, konstaterar Yle Uutiset.

Först ute var skämttecknaren Ville Rantas skämtteckning av president Erdoğan i Iltalehti.

På teckningen kräver presidenten att fler människor ska utlämnas till Turkiet om han blir utsatt för hån.

I en kort artikel hos turkiska Yeni Şafak har ansiktet på Erdoğanfigurerna i skämtteckningen suddats ut och det hela beskrivs i tidningen som en feg attack mot presidenten.

Skärmdump från sajten sabah.com med en bild av Tommy Westerlund. I bildtexten kan man urskilja orden "Fin diplomat Tommy Westerund".
Bildtext Bilden är av Tommy Westerlund, ledarskribent på HBL, men turkiska Sabahs bildtexten uppger att han är en diplomat som har gjort skandalösa uttalanden.
Bild: sabah.com

Sen kommer vi till den ”finländska diplomaten Tommy Westerlund”, som den turkiska tidningen Sabah ondgör sig över.

Sabah har uppenbarligen blandat ihop Hufvudstadsbladets ledarskribent Tommy Westerlund och den pensionerade diplomaten René Nyberg, som tillsammans med riksdagsledamoten Eva Bidaudet (SFP) har blivit intervjuade av Dagens Nyheter (inte Aftonbladet, som Sabah hänvisar till).

Varken Westerlund eller Nyberg har hävt ur sig otidigheter om Turkiet.

Nyberg manar i stället till tålamod:

– Ha is i magen. Det är otäckt att det har blivit en så stor sak med Turkiet när det handlar om två kapabla länder som Sverige och Finland. Behåll nerverna. Saken avgörs inte med vad Sverige gör eller inte gör. Nato-medlemskapet kommer men det tar tid och nu har vi USA med oss, säger han till DN.

I Sabahs version har det otäcka blivit att en finsk diplomat uttalar sig skandalöst om Turkiet.

Källa: Yle Uutiset