Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pallar Rovanperä för trycket som regerande mästare? SVT:s expert till Yle Sporten: ”Mer tryck och uppmärksamhet nu – han har huvudet för att klara det”

Kalle Rovanperä blir intervjuad.
Bildtext Kalle Rovanperä vann sex av tretton tävlingar på vägen mot VM-titeln.
Bild: Nikos Katikis/DPPI/Shutterstock/All Over Press

Kalle Rovanperä är ett jagat villebråd då rallysäsongen startar. Klarar han trycket som riktas mot en regerande världsmästare? SVT:s expert Jonas Kruse pekar ut en nytänd Ott Tänak som det stora hotet.

För första gången sedan 2003 inleds VM-serien i rally med en försvarande titelhållare från Finland. Då var det Marcus Grönholm, nu är det Kalle Rovanperä.

I en intervju med Ilta-Sanomat berättar Grönholm om det tuffa året efter sin första VM-titel 2000.

– Det började kännas som att man var tvungen att vinna hela tiden. Alla förväntade sig segrar och jag började också förvänta mig det av mig själv. Och man blev rätt trött när man slets åt alla håll. Det blev nästan för mycket rally.

Grönholm håller tummarna för att Rovanperä ska starta 2023 starkt. När Yle Sporten pratar med SVT:s rallyröst Jonas Kruse är han inne på samma spår.

– I fjol visade Kalle sin mentala styrka. Nu säger han att han ska köra som vanligt, men det är inte så. Det är mer tryck och uppmärksamhet. En bra start skulle göra att han inte börjar tänka för mycket och att pressen inte blir för stor. Om han klarar av att stå emot det här är det fullt möjligt att han försvarar titeln.

VM-kalendern

Ett krux i ekvationen om en bra start är att Monte Carlo aldrig har varit Rovanperäs favorit. Han har inte stått på pallen i den klassiska premiärtävlingen.

– Det här är en av de minst trevliga tävlingarna under året för mig och min körstil. Jag brukar inte vara skrämd i ett rally, men det här är kanske den enda tävlingen där anspänningen nästan kan gå över till rädsla, säger Rovanperä till Yle Urheilu.

”Hans 2022 var magiskt”

Efter pallmissen i premiären gick Rovanperä som tåget under 2022. Han vann det svenska VM-rallyt och fyllde på med fyra segrar till halvvägs in i säsongen.

Trots en mindre svacka höll finländaren enkelt undan och blev tidernas överlägset yngsta världsmästare i rally.

– Hans 2022 var magiskt. Han radade upp segrar på alla underlag och den psykiska styrkan verkar vara enorm. Han tog sig ur en svacka och det visar att han har huvudet med sig, säger Kruse.

Kalle Rovanperä firar sin VM-titel 2022.
Bildtext Kalle Rovanperä blev Finlands åttonde världsmästare i rally genom tiderna.
Bild: Lehtikuva/Hannu Rainamo

– Egentligen ska det inte gå att bli världsmästare så tidigt, men han har en unik bakgrund. Toyota har också tagit hand om Kalle på ett väldigt bra sätt. Men han tar också vara på sina förutsättningar.

Vem ser du som förhandsfavorit i år?

– Toyota ser starkast ut fortfarande, men det känns ganska jämnt mellan Rovanperä och Ott Tänak. Han har bytt stall och trivs bättre.

Tänak behövde miljöombyte

Förhandstipsen lutar mot en ovissare titelstrid med Rovanperä i Toyota, Tänak i M-Sport och Thierry Neuville i Hyundai som de tre starkaste korten från tre olika stall. I fjol låg Toyota tidigt i framkant med utvecklingen av hybridbilen, men nu är läget utjämnat.

– Det är en hårdare konkurrens och det är bra för sporten att det finns vinnande förare i alla stall, säger Rovanperä.

Förarna i VM-serien 2023

  • Toyota: Kalle Rovanperä, Elfyn Evans, Takamoto Katsuta, Sébastien Ogier.

  • Hyundai: Thierry Neuville, Esapekka Lappi, Dani Sordo, Craig Breen.

  • M-Sport Ford: Ott Tänak, Pierre-Louis Loubet.

Tänak bröt med Hyundai efter förra säsongen under uppmärksammade former. Esten, som vann VM-titeln 2019, verkar vara betydligt mer tillfreds med tillvaron i sitt nya stall.

– Det hade funnits slitningar i Hyundai en längre tid. Det fungerade inte internt och de blev sena med utvecklingen av bilen inför förra säsongen. Tänak behövde en ny miljö och nu blir han utpräglad försteförare, säger Kruse.

– Nu storsatsar M-Sport på sin Ford, de testar mycket mer och de får massor av rutin med Tänak. Det är en livsfarlig kombination om de får ordning på inställningarna.

Under torsdagen har förarna testat bilen på en kortare teststräcka i Monte Carlo och Rovanperä har legat med bra. På torsdagen körs säsongens två första specialsträckor i kvällsmörker och på fredag fortsätter årets första VM-rally.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se då Kalle Rovanperä startade rallysäsongen! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln