Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Whatsapp bötfälls med 5,5 miljoner euro

Meddelandetjänsten Whatsapp, som ägs av bolaget Meta, bötfälls med 5,5 miljoner euro för att ha brutit mot EU:s dataskyddslagstiftning.

Enligt domen har inte Whatsapp rätt att utnyttja användares personuppgifter för att utveckla sina egna tjänster.

Dataskyddsombudet har tidigare bötfällt bland annat Facebook och Instagram för liknande överträdelser. Också Facebook och Instagram ägs av Meta.

Källa: Reuters

Utrikes

Politisk dramatik i det brittiska parlamentet när handelsavtal med Nordirland godkändes

Trots motstånd från bland andra Boris Johnson och Liz Truss har det brittiska parlamentet godkänt ett nytt brexitavtal med Nordirland med 515 röster för och 29 mot.

Det nya avtalet ska främja handel mellan Brexitlandet Storbritannien och EU-landet Irland och har varit ett av premiärminister Rishi Sunak politiska flaggsskeppsavtal.

Tidigare har tullgränsen mellan Storbritannien och Irland gått sjövägen, men kan nu gå längs den nordirländska gränsen mot Irland.

Sveriges riksdag röstade ja till Nato

Den svenska riksdagen har röstat för att Sverige ska gå med i Nato. Rösterna föll 269 för och 37 emot. 43 ledamöter var frånvarande.

Det blev alltså med bred majoritet som ett svenskt Natomedlemskap godkänns. Endast Vänsterpartiet och Miljöparitet är emot att lämna alliansfriheten.

I och med dagens beslut har den svenska regeringen fått grönt ljus att ansluta Sverige till Nato när samtliga Natoländer har ratificerat den svenska ansökan.

Ungern och Turkiet har ännu inte ratificerat vare sig Sveriges eller Finlands ansökan.

Ryska poliser patrullerar Röda torget i Moskva.

Polisräder mot fredspristagaren Memorial i Moskva – anklagas för rehabilitering av nazism

Rysk polis har genomfört husrannsakan hos nio medarbetare som arbetar för människorättsorganisationen Memorial i Moskva. Räderna kopplas till anklagelser om arbete som ger nazismen upprättelse.

En kvinna tittar på en bildskärm.

Uganda antog extremt hård lag som gör det till ett brott att identifiera sig som hbtq

Homosexuella har redan länge diskriminerats kraftigt.

En del tågtrafik återupptogs i Grekland tre veckor efter olyckan som krävde 57 dödsoffer

Grekland har idag tillåtit en del tågtrafik efter en tre veckor lång paus som orsakades av landets värsta tågolycka i slutet av februari, då 57 människor omkom.

Tågtrafiken har stått stilla sedan olyckan nära staden Larissa då ett persontåg frontalkrockade med ett godståg som körde på samma spår.

Den hårt kritiserade regeringen medger att en utlovad modernisering av järnvägen och säkerhetssystem inte har förverkligats.

Tågtrafiken körs igång försiktigt under de följande veckorna då tågen bör köra långsammare än vanligt och stationer bemannas med större personalstyrka än normalt.