Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strejker och protester när de franska fackrörelserna säger ”Non” till Macrons pensionsreform

Fackrörelser som representerar lärare, sjukvårdare, poliser och järnvägsarbetare hör till dem som kallat till strejk. Dagens protester har stängt skolor och bland annat påverkat energiproduktionen. - Spela upp på Arenan

Över 200 olika protester arrangerades i dag runt om i Frankrike. De största ordnades i Paris där tiotusentals demonstranter marcherade genom staden från Place de la République.

Protesterna förlöpte först lugnt, men något efter fyra rapporterades polisen i Paris ha använt tårgas efter att demonstranter hade kastat föremål och rökbomber mot polisen. Ett tjugotal personer lär också ha gripits

Franska myndigheter uppskattade att sammanlagt 1,2 miljoner människor deltog i protesterna, varav 80 000 i Paris. Fackorganisationernas meddelade i sin tur att demonstrationerna hade samlat 2 miljoner deltagare.

Ett av de stora centrala fackförbunden, CFDT, har redan kallat till nya protester den 31 januari.

Reformen skulle höja pensionsåldern med 2 år

President Emmanuel Macron driver en pensionsreform som skulle höja den allmänna pensionsåldern från den nuvarande 62 år till 64 år. Presidenten säger att en högre pensionsålder är det enda vettiga och rättvisa sättet att rädda pensionssystemet.

Som i många andra EU-länder har en ökande medellivslängd lett till fler pensionärer som lyfter pension i fler år än när pensionssystemen instiftades.

Förslaget har mött stort motstånd bland fransmännen.

Facken föreslår punktskatter istället

Argument som fackrörelserna har lagt fram mot reformen är bland annat att unga inte kommer att hitta jobb ifall den äldre generationen arbetar längre och att arbetstagare vid 62 redan har slitit länge och hårt nog.

Istället föreslår facken att att pensionssystemets underskott skulle finansieras med nya skatter för de rikaste eller genom att höja arbetsgivarnas bidrag till systemet.

Källa: Reuters, AFP

Uppgifter om hur många som ska ha deltagit i protesterna samt ett nytt strejkdatum har lagts till i artikeln kl. 21.30 19.1.2023