Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bway Wah följer inte längre nyheterna från hemlandet Myanmar: “Det är för sorgligt att se vad som sker”

Myanmariska Bway Wah har sitt liv i Finland - Spela upp på Arenan

Myanmarierna i Finland är en sammansvetsad grupp som har hittat sin plats i sitt nya hemland. För Bway Wah är gemenskapen jätteviktigt. Att följa med läget i hemlandet orkar hon inte längre.

Bway Wah var 17 år när hon år 2011 kom som kvotflykting till Finland. Hon har aldrig bott i landet som hon kallar för Burma men som numera officiellt heter Myanmar.

Gemenskapen med andra myanmarier i Finland är jätteviktig för Bway Wah. Hon hör till karenfolket som är en av de många förföljda minoriteterna i Myanmar.

De kristna i Myanmar har blivit hotade och förtryckta av militären under årtionden men efter militärkuppen för snart två år sedan har situationen för de kristna i landet blivit ännu mer oförutsägbar. Bway Wah har slutat följa med vad som händer i det forna hemlandet.

– Jag följde nyheterna förr, men inte längre. Det är för sorgligt, så jag kan inte, säger Bway Wah.

Baptistförsamlingen för karenerna i Finland har gudstjänst i Vålax kyrka i Borgå.
Bildtext Myanmarierna i Finland är en sammansvetsad grupp som har hittat sin plats i sitt nya hemland.
Bild: Pekka Koli / Yle

Myanmarierna i Finland stöder varandra

Det blir många glada återseenden när södra Finlands myanmarier träffas i Vålax bönehus i Borgå. De har en gemensam gudstjänst en gång i månaden. De flydde inbördeskriget i Myanmar och har bott i Finland i över 15 år.

Pastorn för baptistförsamlingen för karenerna i Finland Hla Sein Oo berättar att de lämnade sina hem och flydde undan de dagliga striderna till ett flyktingläger i Thailand, nära gränsen till Myanmar. Där bodde de i nästan 17 år.

För Bway Wah betyder det jättemycket att få träffa sina landsmän. Även om livet nu är i Finland är den egna, burmesiska kulturen med mat, språk och traditionella kläder fortfarande viktig.

– Barnen som är födda här vill inte längre klä sig i våra traditionella kläder och språket ändras också. Barnen kan inte vårt språk längre men vi försöker lära dem, säger baptistpastorn Hla Sein Oo.

Pastor Hla Sein Oo i Baptistförsamlingen för karenerna i Finland har gudstjänst i Vålax kyrka i Borgå.
Bildtext Baptistpastorn Hla Sein Oo berättar att det inte går att hålla kontakten med släktingar och vänner i Myanmar efter att regimen kapade av nätförbindelserna.
Bild: Pekka Koli / Yle