Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Resemässan tillbaka efter några års paus – Kimitoön satsar stort för att locka researrangörer och turister till orten

Resemässan med folk kring Kimitoöns monter.
Bildtext Kimitoöns kommun tar en tjuvstart och visar upp sina nya färger på resemässan samtidigt som kommunen visar vad man kan uppleva på orten.
Bild: Jesper Alm / Yle

Tiotusentals personer förväntas besöka resemässan i Helsingfors under veckoslutet. På plats är också Pargas och Kimitoön och de hoppas att synligheten ska locka fler turister till Åboland under kommande säsong.

– Vårt företag är med första gången och jag har stora förväntningar på att vara här, säger äventyrsföretagaren Niklas Hollstén. Det är viktigt att vara framme och det ska bli roligt att träffa besökare och branschfolk.

Hollstén hoppas att synligheten ska ge fler kunder, eftersom det ryms fler turister i den åboländska skärgården.

Ung skäggig man i keps.
Bildtext Äventyrsföretagaren Niklas Hollstén hoppas att resemässan ska ge nya kundkontakter och fina upplevelser.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Sommartid är det förstås fullt. Men vi har kapacitet att ta emot fler turister året runt och många tycker egentligen att det är fantastiskt att uppleva skärgården en lugn oktoberdag, säger Hollstén. Att paddla eller uppleva skärgårdsmiljön är ett unikt tillfälle för många.

Företagarna hoppas på en normal säsong

Daniel Wilson som både är politiker och charterföretagare på Kimitoön, hoppas att den kommande säsongen ska vara normal och förutsägbar för under de två senaste åren har det hänt många oväntade saker.

– Förstås har coronapandemin påverkat oss mycket. I fjol hade vi stigande bränslepriser som för vår del gjorde det svårare att bedriva verksamhet, säger Wilson. Det är roligt om säsongen blir normal med mycket folk i skärgården. Därför är jag här eftersom det är kul att igen träffa kunder och besökare på mässan.

Äldre man i svart skjorta.
Bildtext Charterföretagaren Daniel Wilson hoppas att den kommande säsongen blir förutsägbar och utan större överraskningar.
Bild: Jesper Alm / Yle

De senaste två eller tre åren har den åboländska skärgården varit full av besökare sommartid och vissa tider har det rentav blivit trångt på de åboländska skären och holmarna.

– Vi jobbar och har redan jobbat väldigt bra med att förlänga säsongen för det är något alla kan dra nytta av, säger Wilson. Nu verkar det bli en ganska våt vinter men ifall vi har normala vintrar med isar, så är Kimitoön en upplevelse som jag kan rekommendera.

Kimitoön satsar stort med egen monter

Kimitoöns kommun satsar stort på resemässan i år. Kommunen har samlat tretton företagare på plats och har byggt en egen monter på mässan. Tanken är att visa upp det breda utbud av upplevelser och saker man kan göra i Kimitoöns kommun.

– Vårt ess i rockärmen är bredden av aktiviteter. Vi har Örö och Bengtskär men också Skärgårdshavets nationalpark med allt vad det innebär, säger turism- och destinationsutvecklare Stella Törnroth vid Kimitoöns kommun. Trots att det i fjol fanns snäppet färre turister, så ser vi att turismen ökar på lång sikt vilket är bra.

Ung blond kvinna.
Bildtext Turism- och destinationsutvecklare Stella Törnroth är glad över att Kimitoön satsar stort, för det är på resemässan man ska visa upp sig om man vill nå kunder, researrangörer och branschfolk.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Törnroth är det viktigt att tillväxten sker på naturens villkor och att den är hållbar.

– Vi har funderat mycket på det och vår känsliga skärgårdsmiljö klarar inte av hur mycket som helst, säger Törnroth. Åtminstone inte om de alla kommer samtidigt som under rekordåren under coronapandemin, då kapaciteten inte räckte till.

Därför hoppas Törnroth att fler skulle välja att besöka Kimitoön också under andra tidpunkter än sommaren. Kommunen och turismföretagarna jobbar mycket på att erbjuda alternativa upplevelser och aktiviteter på våren, vintern och hösten.

– Vi har lyckats ganska bra och exempelvis kring jul har julmarknaderna och evenemangen varit välbesökta av andra än ortsbor, säger Törnroth. Men visst har vi ännu mycket arbete framför oss.

Naturen och skärgården en av Kimitoöns främsta fördelar

På resemässan verkar många vara intresserade av Kimitoön som destination. Enligt Törnroth har många researrangörer som riktar sig till både grupper och enskilda besökare varit i kontakt med henne.

– Det är roligt att se att orten intresserar och många vill besöka oss.

Kimitoöns miljöprogram och skogar har varit i rubrikerna den senaste tiden. Hur mycket påverkar det ditt arbete att kommunen främst funderar på hur man ska hugga ner skogen snarare än hur man ska freda den?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på den frågan med tanke på mitt arbete men visst gör det en skillnad vad kommunen väljer att göra med sina skogar, säger Törnroth. Många är intresserade av vår natur och att uppleva skogar och skär.

Resemässan tillbaka efter paus på några år.
Bildtext På resemässan är konkurrensen om besökarnas uppmärksamhet stor och på plats är över 850 utställare från 70 olika länder.
Bild: Jesper Alm / Yle

Törnroth skulle gärna se att kommunen utredde hur mycket inkomster rekreationsskogar kunde hämta.

– Det skulle vara intressant att se eftersom skogen kunde användas bättre med tanke på rekreation, säger Törnroth.

Turistandet i hemlandet förväntas fortsättningsvis att öka

Pargas stad är också med på årets upplaga av resemässan. Turismchef Benjamin Donner anser att mässan är ett ypperligt sätt att visa upp allt det fina som Pargas med omnejd kan erbjuda.

– Det är komplicerat det här hur människor väljer att resa och röra sig. Men allt tyder på att utvecklingen fortsätter och turismen fortsätter att växa, säger Donner. Visst vill man också resa utomlands, men finländarna har blivit bättre på att besöka inhemska resmål.

Ung man ser in i kamera med blå tröja.
Bildtext Arkivbild. Turismchef Benjamin Donner förväntar sig att turismen fortsätter att öka, också i den åboländska skärgården.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Skärgården är ett resmål som lockar människor betonar Donner och därför är intresset för att resa dit fortsättningsvis stort.

– Naturligtvis ligger vi långt från de siffror som Lappland har men målet är att vi ska kunna öka antalet besökare och förlänga säsongen, säger Donner. Jag är väl medveten om att det har diskuterats i samma banor i trettio år, men nu finns det ett unikt intresse att bygga vidare på.

Pargas samarbetar sedan i fjol med Nådendal och Åbo för att göra den åboländska skärgården mer känd utomlands.

Förbindelsefartyget anländer tll Lökholm, med bryggor och sjöbodar i förgrunden.
Bildtext Arkivbild. Lugnet och skärgårdsromantiken är något som får många att välja skärgården som resedestination.
Bild: Bengt Östling / Yle

– Det handlar helt enkelt om att göra Finlands största skärgård känd också internationellt och för det krävs det samarbete och större muskler, säger Donner. Vi har fortsättningsvis också kvar vår egen Visit Pargas- organisation, men nu kan vi genom samarbetet bättre nå internationella kunder.

Diskussion om artikeln