Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högerextrem politiker brände koranen utanför turkiska ambassaden – stora demonstrationer i Stockholm under lördagen

Uppdaterad 21.01.2023 17:17.
Den högerextrema politikern Rasmus Paludan brände koranen utanför den turkiska ambassaden i Sverige.
Bildtext Dockan som hängdes upp utanför Stockholms stadshus för en dryg vecka sedan väckte starka reaktioner.
Bild: Fredrik Sandberg / Reuters

Nya demonstrationer mot Turkiet och Nato ordnades i Sverige under lördagen. Den högerextrema politikern Rasmus Paludan brände koranen utanför den turkiska ambassaden.

Relationen mellan Sverige och Turkiet fortsätter bli spändare. Den svenska irritationen över det turkiska dröjsmålet med landets, och Finlands, Natoansökan breder ut sig. I Turkiet upplever man att Sverige inte visar despekt för dem.

På lördagen ordnades två demonstrationer i Stockholm mot Turkiet och Nato av Rojavakommittéerna och Alliansen mot Nato. En av dem ordnades utanför den turkiska ambassaden och koranen brändes upp, något som speciellt väckt ilska i Turkiet.

Lucas Dahlström på plats vid demonstrationerna i Stockholm - Spela upp på Arenan

Under försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen för en vecka sedan var tongångarna mot de turkiska kraven för att släppa in Sverige och Finland i Nato mer offensiva än vanligt.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sade att turkarna ställer krav som Sverige inte kan eller vill gå med på. Utrikesminister Pekka Haavisto undrade om Natos öppna dörrar-policy verkligen gäller. Det här eftersom förhandlingarna med Turkiet har dragit ut på tiden.

Men sedan kom dockaffären.

En docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hängdes under förra veckans torsdag upp utanför Stockholms stadshus. Den ledde till kraftiga markeringar från både Turkiets och Sveriges regeringar.

Offensiva uttalanden mot Turkiet byttes ut mot fördömanden av den upphängda dockan.

Dockan kan förhala Natoanslutning

Statsminister Ulf Kristersson kallade aktionen för avskyvärd, medan utrikesminister Tobias Billström liknade den upphängda dockan vid en låtsasavrättning.

Turkiet ställde in Sveriges talman Andreas Norléns besök i landet, samtidigt meddelade också talman Matti Vanhanen att han ställer in sin resa.

På grund av aktionen och de starka reaktioner den fick i Turkiet riskerar förhandlingarna om Finlands och Sveriges Natomedlemskap förhalas.

Enligt uppgifter till Svenska Yle ser Finland det som osannolikt att något positivt sker i förhandlingarna före det turkiska valet som hålls i maj. Hoppet om en ratificering före det turkiska parlamentet stänger i mars existerar dock fortfarande.

Nätverket: ”Likheter mellan Erdoğan och Mussolini”

Nätverket bakom den dinglande Erdoğandockan som påverkat Finlands och Sveriges Natoansökningar heter Rojavakommittéerna. De är ett nätverk i solidaritet med den ”revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”. Gruppen stöder också den terrorklassade kurdiska rörelsen PKK.

– Rojavakommittéerna vill rikta uppmärksamhet mot den turkiska diktaturens förtryck av kurder och andra minoriteter. Samtidigt vill vi visa vad svenska regeringen är villiga att offra för ett medlemskap i krigsalliansen Nato, skriver en talesperson för nätverket i ett mejl till Svenska Yle och fortsätter:

Recep Tayyip Erdoğan.
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan liknas vid diktatorer som Mussolini av Rojavakommittén.
Bild: Adem Altan / AFP

– Sverige offrar kurderna men sätter även den svenska yttrandefriheten på spel. Därför hissade vi dockan, för att uppmärksamma vad Sveriges eftergifter till Erdoğan får för konsekvenser.

Var dockan en uppmaning till våld mot Erdoğan?

– Nej. Det är en symbolhandling. Vi vill också påminna om likheterna mellan Erdoğan och andra diktatorer, som Mussolini, och det kan förstås vara otäckt för Erdoğan.

Medvetet sabotage mot Natoansökan

Enligt Rojavakommittéerna är det märkligt att en docka väcker så mycket uppmärksamhet samtidigt som man menar att den turkiska ledningen utövar våld mot kurder och andra minoriteter.

– Turkiets blodiga offensiv mot civila mål i Syrien skördar mänskliga liv. Att vår docka väcker så mycket avsky är ju bisarrt i sammanhanget. Erdoğan är den som står för våldet.

Enligt Sveriges statsminister Ulf Kristersson är Rojavakommitténs aktion ett sabotage mot landets Natoansökan. Talman Matti Vanhanen är inne på samma spår i Yles A-studio.

– Det är mycket möjligt att det var frågan om ett sabotage, och samma sak kan bra hända i Finland, säger Vanhanen.

Matti Vanhanen och Anders Norlén iklädda mörka kostymer under en presskonferens i rikssalen i Finlands riksdag.
Bildtext Talmännen Matti Vanhanen och Andreas Norlén reste inte till Turkiet på grund av dockaffären.
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

I ett mejl till Svenska Yle skriver Rojavakommittéerna att de medvetet försöker försinka eller stoppa Finlands och Sveriges Natoansökningar.

– Vi är emot krigsalliansen Nato. Vår förhoppning är att Sveriges och Finlands ansökningar till Nato dras tillbaka. Inget folk i världen har någonsin vunnit på krig, tvärtom. Internationell solidaritet är det enda som folk i alla länder bör sträva emot, skriver Rojavakommittéerna.

De menar att Finland och Sverige borde ställa krav på Turkiet, inte tvärtom.

– Hur vore det ifall Sverige och Finland istället ställde krav på Turkiet? Turkiska fängelser är fulla av oppositionella, såväl folkvalda socialdemokrater som journalister och lärare vars enda brott är att förespråka demokrati.

Artikeln uppdaterades 21.1.2023 klockan 17.08 med ny information om demonstrationerna och en video.