Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen: Minderåriga misshandlar och blir misshandlade allt oftare

Uppdaterad 20.01.2023 07:28.
Hus med graffitti på.
Bildtext Droganvändningen syns i statisitken.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Misshandelsfallen har ökat från 150 till 342 per år inom Österbottens polisinrättnings område. Trenden i hela landet är att våldet bland unga ökar.

Pojkgänget hotade, sparkade och slog. Dessutom lades en video på misshandeln ut på sociala medier. Händelsen är en av hundratals (i de österbottniska landskapen) där minderåriga antingen misshandlade eller blev offer för misshandel i fjol.

Antalet misshandelsfall har på tre år mer än fördubblats inom Österbottens polisinrättning, från drygt 150 till 342 per år.

I det aktuella fallet från Karleby var det en 15-årig pojke som blev slagen kvällstid på en skolgård, skriver tidningen Keskipohjanmaa (5.1) som också har intervjuat hans föräldrar. De berättar att gänget tidigare också har hotat pojkens lillebror, som är sju år gammal.

Fallet är ett exempel på en trend som oroar polisen.

– Det är oroväckande siffror och en ökning vi måste hålla ögonen på. Det är inget specifikt för Österbotten utan en likadan trend syns i hela landet, säger kommissarie Magnus Jakobsson vid Österbottens polisinrättning.

Jakobsson tänker sig att coronaåren är en orsak till att illamåendet bland unga har ökat. Och så kom Ukrainakriget.

– Unga i dagens samhälle mår dåligt och det allmänna världsläget speglas i statistiken. Vi matas med tråkigheter via alla möjliga kanaler och det påverkar säkert var och en på olika sätt.

Droger, men inte gängkriminalitet i Österbotten

Det som sticker ut i statistiken Jakobsson tittat på är droganvändningen. Samtidigt som det finns statistik som visar att alkoholbruket går ner finns i stället narkotika allt oftare med i bilden.

– Om alla skulle vara nyktra skulle polisen ha betydligt mindre jobb. Oavsett om det är alkohol, narkotika eller missbruk av mediciner så ofta när polisen måste rycka ut finns någon av de här substanserna med i bilden.

Det är en ganska liten grupp som ligger bakom siffrorna

Jakobsson påminner om att de flesta unga är jättefina. Men de som hamnar på fel väg kan hamna i trubbel om och om igen.

– Det är en ganska liten grupp som ligger bakom siffrorna.

Enligt Jakobsson har polisen ändå inga indikationer på att det finns gängkriminalitet i Österbotten.

– Men ungdomar rör sig tillsammans och då man är tillsammans kan det uppstå problem. Det gäller att vara på sin vakt och se de tidiga signalerna på att sådant kan vara på väg.

Antalet misshandelsfall går uppåt, likaså antalet rån även om de siffrorrna är mycket lägre.

Vuxna behöver lyssna och bygga ömsesidigt förtroende

Jakobsson hoppas att så kallade Ankarteam med nära samarbete mellan skola, socialvård och polis kunde fungera på flera orter. Målet är att förebygga problemen i tid. Jakobsson tror att det behövs lagspel med många spelare för att få till en förändring.

– Jag tycker föräldrar och vuxna ska prata med våra unga, föra dialog med dem om vad som händer i deras liv och vara engagerade. Inte döma dem utan lyssna på dem, de har massor att lära oss.

Det gäller enligt Jakobsson att bygga förtroende åt båda håll.

– Har man ett gott förtroende tror jag också att om och när problem dyker upp kan man ta tag i dem. Men att vi skulle vara närvarande och ta oss tíd. Det vet jag skulle vara bra.

Högstadieelever i Jakobstad om ökat våld bland unga: Alkohol eller droger är ofta inblandade

2:42