Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ger Hakola formbesked? Tar Lindholm första FM-guldet? Är Piippo fågel eller fisk? Dags för vinterns första FM – här är helgens hetaste åkare

Ristomatti Hakola, Remi Lindholm och Eveliina Piippo i bildkollage.
Bildtext Ristomatti Hakola, Remi Lindholm och Eveliina Piippo är tre av åkarna att hålla koll på i Tammerfors.
Bild: All Over Press, Yle/Tomi Hänninen

Kan någon åkare stärka sina aktier under FM-helgen? Det finns flera namn att hålla ögonen på i Tammerfors – Yle Sporten listar sex profiler.

Syskonen Niskanen saknas men i övrigt finns merparten av den finländska eliten på plats i Tammerfors för säsongens första FM i längdskidåkning. Krista Pärmäkoski må vara det internationellt mest gångbara namnet men det finns också en drös med andra spännande åkare i startlistorna.

Tävlingarna arrangeras i Tammerfors i dagarna tre. Först ut är sprintstafetten i eftermiddag. Den stora tävlingsdagen är lördag då över 300 åkare ställer upp i distansloppen med fristil.

Lagsprint i Tammerfors (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Här är sex åkare som känns som de mest fascinerande att följa med under helgen:

Riitta-Liisa Roponen – utmanar landslagsåkarna

Hon har hunnit bli 44 år och lagt ner sin elitsatsning, men underskatta inte den evigt unga Riitta-Liisa Roponen. Hon har själv tonat ner förväntningarna och konstaterat att hon som motionsåkare inte ska ha något att hämta i kampen mot landslagdamerna.

Ändå värt att minnas att hon besegrade exempelvis Anne Kyllönen och en drös med blåvita talanger i november i Olos. Roponen kan till och med vara med i kampen om medaljer.

Riitta-Liisa Roponen efter målgång.
Bildtext Kan Riitta-Liisa Roponen utmana landslagsåkarna?
Bild: All Over Press

Ristomatti Hakola – måste ge formbesked

Ristomatti Hakola tog ett bejublat VM-silver med Joni Mäki i sprintstafetten i Oberstdorf 2021. Sedan dess har Hakola haft sin beskärda del av oflyt. Inte minst den här säsongen.

I motsats till de övriga på den här listan åker han inte lördagens fristilslopp. Han deltar endast i fredagens sprintstafett och i den individuella sprinten på söndag.

Landslagslotsen Teemu Pasanen har slagit fast att resultaten under FM-helgen inte spelar en stor roll då VM-laget utses, men det är solklart att Hakola måste vara på hugget i Tammerfors för att bli aktuell för världscuphelgen i Les Rousses nästa vecka.

Remi Lindholm – jagar första fullträffen på seniornivå

Remi Lindholm är ett lysande exempel på att man inte behöver vara bäst i junioråren för att nå eliten som vuxen. Den 25-årige Pernåsonen tog sin första FM-medalj i våras då han var trea på den fria milen i Rovaniemi. Innan det var hans bästa FM-placering en 15:e plats.

Men den oerhörda träningsivern har gett resultat.

Remi Lindholm skidar.
Bildtext Remi Lindholm har inte tävlat sedan mitten av december i världscupen.
Bild: EPA-EFE

Då Iivo Niskanen meddelade att han står över FM-helgen öppnade det kampen om guldet på lördag. Remi Lindholm är som duktig fristilsåkare plötsligt en av de hetaste mästarkandidaterna.

Julia Häger – comeback efter mardrömsstarten på säsongen

Detta var året då Julia Häger skulle ta ett stort kliv framåt på utvecklingskurvan. Studierna i Sverige var avklarade och hon hade tagit sig in i B-landslaget. Idrotten var i fullt fokus.

Olyckan var framme i början av november. Innan säsongen ens hann komma i gång på allvar åkte hon på en stressfraktur i foten. Rehabiliteringen gick frustrerande långsamt men nu är hon redo att göra comeback.

Julia Häger i farten.
Bildtext Julia Häger är ett frågetecken efter skadeproblem.
Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi

Julia Häger slår ur underläge med tanke på den bristfälliga uppladdningen men hon är en fajter ut i fingerspetsarna, så nästan vad som helst är möjligt.

Hennes huvudtävling är den fria milen på lördag. Därefter fattar hon beslut om hon ställer upp i den klassiska sprinten på söndag.

Arsi Ruuskanen – den nya herrgenerationen träder fram

Den finländska herråkningen har personifierats av Iivo Niskanen i snart tio år. Vid sin sida har han haft trogna vapendragare i Perttu Hyvärinen och Ristomatti Hakola.

En ny och spännande generation verkar nu vara redo att axla ett större ansvar. En av de mest spännande ungtupparna är Arsi Ruuskanen. I fjol tog han guld på 15 klassiskt i U23-VM och i vinter har han visat att också fristilen fungerar utmärkt. Åttonde platsen bakom sex norrmän och tysken Friedrich Moch i världscupen i Davos var en stormvarning.

Arsi Ruuskanen åker nedför.
Bildtext Arsi Ruuskanen är ett framtidsnamn för Finland.
Bild: EPA-EFE

Ruuskanen är precis som Remi Lindholm en av favoriterna på lördag.

Genast efter FM åker han till Whistler för att jaga nya framgångar i U23-VM.

Eveliina Piippo – fågel eller fisk?

Eveliina Piippo tog silver i U23-VM för fyra år sen. Bakom sig hade hon namn som Katharina Hennig, Tiril Udnes Weng, Delphine Claudel och Emma Ribom.

Hennes resa har sedan dess kantats av diverse problem, men talangen och framför allt den enorma syreupptagningsförmågan finns fortfarande där.

Piippo placerade sig på 13:e plats i 20-kilometersloppet i världscupen i Davos för en månad sen. Det var ett hoppingivande resultat, men hon har inte tävlat sedan dess. Lördagens distanslopp ger en stark indikation om hon kan bli aktuell för VM-truppen till Planica.

Diskussion om artikeln