Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus: covid-19

Finländskt näsvaccin mot coronaviruset testas på människor det här året

En arbetsgrupp som har jobbat för att ta fram ett coronavaccin som appliceras på näsans slemhinnor.
Bildtext Erkko Ylösmäki, Riku Fagerlund och Sanna Mäki hör till den grupp forskare som har jobbat med att ta fram vaccinet.
Bild: Lehtikuva

Ett finländskt coronavaccin som ges via näsan kommer att testas på människor i år. Förhoppningen är att vaccinet ska klara av att förhindra smittspridning.

Egentligen skulle testningen av det finländska bolagets näsvaccin ha påbörjats redan förra året. Starten sköts ändå upp eftersom man ville anpassa vaccinet till nyare varianter av viruset, med målet att det ska vara effektivt mot så många coronavarianter som möjligt.

Det som är märkvärdigt med det här vaccinet är att det ska skydda både mot sjukdom och mot smittspridning.

– Ett vaccin som ges på slemhinnorna har den fördelen att det redan i nässvalgrummet kan förhindra att viruset tar sig in i systemet. Om man inte smittas, sprider man inte heller viruset vidare, säger Rokote Laboratories Finlands verkställande direktör Tuija Keinonen.

I den första testfasen kommer man att ge vaccinet på två olika sätt till frivilliga testpersoner: som droppar och i sprejform.

Utmaningen med vacciner som appliceras på näsans slemhinnor är att få vaccinet att komma förbi kroppens naturliga försvarssystem så att det triggar igång immunförsvaret.

Nainen katsoo kameraa.
Bildtext Rokote Laboratories Finlands verkställande direktör Tuija Keinonen tror att det fortfarande finns ett behov av ett coronavaccin som doseras via näsan.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Konkurrens på vaccinmarknaden

Tidigare har vaccinet testats på djur – med goda resultat. Om testerna på människor går som planerat och vaccinet visar sig vara effektivt kan det i ett optimistiskt scenario få försäljningslov år 2025.

Huruvida vaccinet kommer att börja säljas i Finland är svårt att säga. Det beror bland annat på virusläget i framtiden.

Eventuellt kunde det vara till nytta för personer som är i kontakt med särskilt sårbara personer i sitt arbete, säger Ville Peltola som är professor i infektionslära.

Det finns redan sedan tidigare tre näsvaccin på marknaden, men inget av dem har fått försäljningstillstånd inom EU.

Upp till 50 coronavaccin som ska appliceras direkt på slemhinnorna utvecklas för tillfället i världen. Inget annat land inom Europa ska ändå ha utvecklat ett vaccin under en så lång tid som Rokote Laboratories Finland.

I Storbritannien testade man i höstas ett snarlikt vaccin, utan några vidare resultat. Det finländska vaccinet skiljer sig ändå från det vaccinet i bland annat den typ av adenovirus och spikprotein som används.

De som först lyckas ta fram ett fungerande vaccin som intas genom näsan kommer troligtvis att ha stora framgångar på marknaden.