Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland trappar upp biståndet till Ukraina – nu skickas tunga vapen och ammunition för 400 miljoner euro

Från 2023
Ukrainska soldater avfyrar en L119-haubits mot Ryssland ute i terrängen.
Bildtext På bilden ukrainska soldater som avfyrar en L119-haubits i Luhanskregionen.
Bild: Anatolii Stepanov / AFP

Finland bistår Ukraina med mer försvarsmateriel. Det är frågan om den tolfte och hittills största biståndsförsändelsen sedan Ryssland anföll Ukraina för cirka elva månader sedan.

Ersättningsvärdet av alla försvarsmaterielpaket som Finland hittills levererat till Ukraina uppgår i och med den senaste leveransen till 590 miljoner euro, uppger Försvarsministeriet i sitt pressmeddelande.

Den nyaste biståndsförsändelsen är den värdefullaste; det kostar 400 miljoner euro för Finland att ersätta de kapaciteter som ingår i den.

Försvarsförvaltningen uppges ha beaktat såväl Ukrainas behov som försvarsmaktens resursläge innan beslut fattades.

Det här biståndspaketet är det tolfte och största hittills. Materielstödet ska inte äventyra Finlands eller Sveriges nationella försvar, konstateras det i pressmeddelandet.

Två personer som sitter i en Leopard 2-pansarvagn.

Mer luftvärn och bepansrade fordon – USA slog fast ny vapenleverans till Ukraina

Vapenleveranserna har ett värde på 2,5 miljarder dollar.

Inga detaljer om vad, när och hur

Försvarsminister Mikko Savola (C) motiverar den ökade hjälpen med att Ukraina fortfarande behöver stöd i sin försvarskamp.

”Finland kommer att leverera tung beväpning och ammunition till Ukraina”, uppger Savola.

Av operativa skäl och för att garantera att hjälpen säkert når fram informeras det varken närmare om vad paketet exakt innehåller eller på vilket sätt hjälpen levereras. Tidtabellsfrågor kommenteras inte heller.

Mikko Savola tiedotustilaisuudessa.
Bildtext Försvarsminister Mikko Savola säger att Ukraina behöver fortsatt stöd.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Sverige gör det möjligt för Finland att hjälpa

Stödet till Ukraina tas upp till diskussion i dag i Ramstein i Tyskland där Finlands och Sveriges försvarsministrar ska underteckna en avsiktsförklaring (Statement of Intent) om stödet.

Den centrala frågan bland det internationella samfundet som samlas till givarkonferensen på flygbasen Ramstein är hur man borde stödja Ukraina militärt.

Samtalen kommer bland annat att kretsa kring stridsvagnen Leopard 2. Den tysktillverkade stridsvagnen är i användning också i Finland.

M1 Abrams-stridsvagn skjuter, stort eldhav framför stridsvagnen.

Zaluzjnyjs önskelista – här är pansarbjässarna som kan hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland

Vi presenterar stridsvagnar och fordon som kan skickas till Ukraina för att hjälpa landet stå emot den ryska invasionen.

Delar av det stöd Finland nu skickar till Ukraina möjliggörs enligt Försvarsministeriet av det tätare bilaterala samarbetet mellan Finland och Sverige.

Det betyder att Finland överlåter materiel till Ukraina och Sverige uttrycker sin beredskap att stödja Finland vid behov. Försvarsmakten i Finland och Sverige ser över och uppdaterar vid behov sina operativa planer till denna del.

President Sauli Niinistö har fattat beslut i frågan gällande det nyaste biståndspaketet på framställning av statsrådet.