Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

AKT:s ledning har nu rätt att besluta om stridsåtgärder

Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT:s styrelse har befullmäktigat förbundets ledning att besluta om stridsåtgärder.

Förbundet har än så länge inte aviserat om strejker men de är möjliga om man förhandlingsvägen inte når några resultat, uppger förbundet. De AKT-anslutna stuvarnas och biltransportarbetarnas kollektivavtal löper ut i slutet av januari.

Målsättningen är bland annat kännbara löneförhöjningar. AKT förhandlar om kollektivavtal för 18 branscher.

AKT hör till fackcentralen FFC där de och bland annat servicefacket PAM har meddelat att gemensamma stridsåtgärder kan bli aktuella.

Källa: STT

AKT:s ordförande Ismo Kokko

Många lågavlönade är oroliga för sin ekonomi – nu kavlar fackförbunden upp ärmarna

FFC-förbund delar information om förhandlingar med varandra.

Inrikes

En man med glasögon står i en sal.

Kaskö vände åratal av minusresultat – överraskande plus i bokslutet

Det som såg ut att bli minus en miljon blev plus 60 000.

14-årig pojke försvunnen i Åbotrakten

Polisen i sydvästra Finland ber om tips kring en försvunnen 14-årig pojke vid namn Markos.

Pojkens anhöriga har inte hört av honom på tre veckor, och han har troligtvis vistats i Åbotrakten tillsammans med vänner.

Den försvunna är mellan 175 och 180 centimeter lång och mycket smal till kroppsbyggnaden. Han har mörkbrunt hår som är något längre vid pannan jämfört med resten av frisyren, och går förmodligen klädd i en svart jacka och smala svarta jeans.

Tips och iakttagelser kan meddelas per mejl på adressen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi, per Whatsapp eller textmeddelande till numret 050 411 7655.

Högre arbetslöshet i Österbotten jämfört med i fjol

Arbetslösheten minskade i Vasaregionen, men ökade i övriga Österbotten och i Mellersta Österbotten jämfört med ifjol.

7 280 arbetslösa arbetssökande fanns vid slutet av februari i NTM-centralen i Österbottens område, vilket är 4,3 procent fler än förra året.

- Energikrisen, inflationen och höjda räntor har orsakat osäkerhet i näringslivet, och detta har börjat återspegla sig också på arbetsmarknaden, berättar Mika Palosaari, direktör för Österbottens arbets- och näringsbyrå.

Men andelen arbetslösa arbetssökande är ändå lägst i Österbotten och Mellersta Österbotten om man ser till hela Fastlandsfinland. 6,4 procent jämfört med 9,7 procent i hela landet.

Baltic Princess tisdagstur ställs in – tekniskt fel ska vara löst till onsdagen

Även tisdagens kvällstur på rutten Åbo-Kapellskär ställs in på grund av det tekniska felet i automatiseringssystemet som uppdagades i söndags.

Omkring 350 passagerare skulle ha åkt med Baltic Princess på tisdagskvällen, och alla kommer att få pengarna tillbaka eller en möjlighet att flytta resan till ett senare datum.

Rederiet Tallink Silja kommer att utföra tester under tisdagskvällen och beräknar att allt ska vara i skick inför onsdagens avgång från Åbo kl. 18.30. Tallink Silja kontaktar kunderna via textmeddelande och e-post.

Även söndags- och måndagsturen ställdes in på grund av det tekniska felet.

Polisbil.

Polisledningen försäkrar att polisen ska vara lika närvarande i Lovisatrakten i framtiden – Lovisa stad tänker följa med att löftet hålls

Parterna möttes efter Yle Östnylands avslöjande om att patrullerna minskar i trakten.