Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det kan finnas fler döda kroppar i havsbottnen i Erstan – CKP överväger nya utredningar

Karta över Erstan, med Satava, Åbo, Reso, Nådendal och fyndplatsen utmärkta.
Bildtext Myndigheterna gjorde efterspaningar på ett område utanför ön Satava i Åbo. Där hittades också Ilpo Härmäläinens kropp.
Bild: Osmo Päivinen / Yle

Centralkriminalpolisen överväger att granska fler objekt, som ligger på havsbottnen i Erstan utanför Åbo. Det skriver Yle Uutiset.

I fjol hittade polisen två döda personer i Erstan i samband med en uppmärksammad brottsutredning. Polisen hittade flera andra objekt i havsbottnen i samband med utredningen och de har inte granskats. Enligt polisens undersökningar är det frågan om objekt, som inte borde finnas i havet.

Det kan alltså vara frågan om döda personer.

Kriminalkommissarie Risto Lohi berättar för Yle Uutiset att ärendet nu utreds inom Centralkriminalpolisen (CKP). Under brottsutredningen fick polisen information om andra objekt i Erstan och de kan vara intressanta för polisen, säger han.

– Centralkriminalpolisen fortsätter att utreda frågan tillsammans med andra myndigheter. Det här är sammankopplat till den kartläggning som gjordes tidigare och de objekt, som hittades och kunde vara kopplade till döda personer i det här havsområdet, säger Lohi per e-post.

Det finns en livligt trafikerad farled på Erstan. Exempelvis har flera personer försvunnit från kryssningsfartyg under årens lopp.

Flera intressanta objekt hittades i samband med brottsutredning

De områden som intresserar polisen lokaliserades under år 2021. Då utredde polisen försvinnandet av Åbojuristen Ilpo Härmäläinen. Han försvann i Åbo år 1994.

År 2021 räknade polisen ut ett område i Erstan, där Härmäläinens kropp kunde finnas. Området kartlades med hjälp av Marinens tekniska utrustning. Då hittade myndigheterna cirka 750 objekt, som inte borde finnas på havsbottnen.

Efter en noggrannare granskning konstaterade myndigheterna att 32 av dessa objekt var av större intresse. I slutet av år 2021 bad CKP om hjälp av Försvarsmakten, för att granska området.

Redan under den första dykningen i februari 2022 hittade myndigheterna en kropp i havet. Det var ändå inte den försvunna Härmäläinen, utan en man som försvann år 1979. Polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallet.

Under den andra dykningen hittade myndigheterna en säck med vedträn och två motorcyklar.

Efter ytterligare dykningar hittades Ilpo Härmäläinens kropp, i mars 2022. Hans kropp var förvånansvärt välbevarad, eftersom kroppen låg på 40 meters djup i en sval och syrefattig miljö.

Fortfarande är flera objekt ogranskade

Eftersom Härmäläinen hittades, avslutades också dykningarna. Det finns alltså fortfarande flera objekt på havsbottnen som inte har granskats av polisen.

Hur många av de 32 objekt som inte har granskats, tar kriminalkommissarie Lohi inte ställning till.

– I det här skedet kan jag endast konstatera, att mängden är betydlig, säger han.

Även om frågan utreds, så tar CKP inte heller ställning till när eventuella utredningar skulle göras.

– I det här skedet kan vi tyvärr inte informera om tidtabeller eller om hur frågan nu går framåt, säger Lohi.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Merenpohjassa Turun Airistolla saattaa olla useita ruumiita – KRP valmistelee nyt tutkimuksia av Jesse Mäntysalo. Översättningen gjordes av Nora Engström.