Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Schweiz stoppar konsekvent leveranser av vapen och ammunition till Ukraina – nu frågar många hur neutralt det egentligen är

Luftvärnsbandvagnen Gepard
Bildtext Tyskland har drabbats av den schweiziska blockaden. Det tyska försvaret ska nu bli mer oberoende av ammunition från Schweiz.
Bild: Morris MacMatzen / EPA

Med hänvisning till landets neutralitet har Schweiz stoppat andra länders vapen- och ammunitionsleveranser till Ukraina. Nu senast handlar det om luftvärnskanoner från Spanien och under hösten stoppade man tyska och danska leveranser.

Samtidigt som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i torsdags talade till det världsekonomiska forumet i Davos och i sitt tal betonade att Ukraina behöver all militär hjälp man kan få, så är det inte mycket forumets värdland Schweiz har gjort för att uppfylla presidentens önskemål.

Med hänvisning till landets neutralitet och gällande lag för vapenexport har Schweiz hittills blockerat flera länders försök att leverera vapen och ammunition.

Som bäst tar man ställning till Spaniens planer på att leverera två schweizisktillverkade luftvärnskanoner till Ukraina, men redan nu har man slagit fast att ett lov knappast kommer att beviljas.

Redan tidigare har man blockerat tyska ammunitionsleveranser och danska planer på att skicka pansarfordon.

Den schweiziska hållningen väcker ändå alltmer internationell kritik. Många frågar sig hur neutralt det är att åtminstone indirekt stödja Rysslands anfallskrig, genom att vägra Ukraina vapenhjälp.

Det här dessutom samtidigt som den schweiziska vapenindustrin drar nytta av den allt större efterfrågan som kriget i Ukraina har gett upphov till.

Man har dessutom inte sett några problem i att exportera reservdelar till vapen som tidigare har sålts till Saudiarabien, trots att landet sedan länge är involverat i kriget i Jemen.

Tyskland tillverkar egen ammunition

Ett av länderna som har drabbats av den schweiziska blockaden är alltså Tyskland som i november ville leverera schweizisktillverkad ammunition för luftvärnsbandvagnen Gepard till Ukraina.

Det schweiziska beslutet att stoppa exporten väckte då kritik, men i Davos var Tysklands vicekansler Robert Habeck ändå försiktig i formuleringarna.

– Det skulle vara rimligt och till hjälp om Schweiz skulle ställa ammunition till förfogande, sade Habeck till tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I Tyskland har man i vilket fall som helst redan dragit konsekvenserna av det schweiziska beslutet.

Vapentillverkaren Rheinmetall bygger som bäst ut sin ammunitionstillverkning, bland annat för att göra det tyska försvaret mer oberoende av ammunition från Schweiz.

Bundeswehr använder för tillfället schweizisk ammunition för olika vapensystem inom såväl armén, flottan som flygvapnet.

Den nya produktionslinjen beräknas stå färdig i juni och under sommaren väntas man från Tyskland kunna leverera ammunition till luftvärnsbandvagnen Gepard i Ukraina.