Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Så här kan de nya bostadshusen i Norra hamnen i Ekenäs se ut

Uppdaterad 26.01.2023 10:28.
En datorbild på hur fyra nya hus skulle se ut i Norra hamnen i Ekenäs.
Bildtext Så här planerar YIT Suomi att det kunde se ut i Norra hamnen i Ekenäs. Det är huset mot Norra Strandgatan och huset till vänster som gör att byggbolaget ansöker om undantagslov. Husen har fyra våningar och det kräver undantagslov.
Bild: Arkitektbyrån Arco

Byggbolaget YIT Suomi vill bygga fyra våningshus i Norra hamnen i Ekenäs. Planläggningsnämnden ska behandla undantagslovet den 25 januari.

Bolaget vill bygga två flervåningshus i fyra våningar. Det ena skulle vara 1 000 kvadratmeter stort och det andra 800. Det är på grund av det här som byggbolaget ansöker om undantagslov eftersom det egentligen inte är tillåtet med fyra våningar.

De övriga husen skulle ha två våningar och vara 600 och 700 kvadratmeter.

Förslaget till planläggningsnämndens möte är att undantagslovet godkänns. Det är i så fall i kraft i två år. Det behövs ett bygglov innan arbetet kan komma i gång.

Grannarna har inte lämnat in några anmärkningar, men Västra Nylands landskapsmuseum är inte nöjt med fyravåningshuset längs Norra Strandgatan. Museet anser att fyra våningar är för högt: det skapar en mur mot dem som bor längs gatan och skymmer utsikten.

Det håller byggbolaget inte med om i sitt bemötande, och i beredningen till planläggningsnämndens möte håller man också fast vid våningsantalet på alla hus.

YIT Suomi köpte tomten av bolaget Bostads Ab Port 20 i fjol.

Tillägg 26.1.2023: Raseborgs planläggningsnämnd godkände 25.1 undantagslovet med rösterna 6-3. De grönas Ira Donner föreslog att nämnden inte skulle bevilja undantagslov utan att frågan skulle avgöras genom en detaljplaneändring, men hennes förslag rösades ner.