Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes försvarsbudget växer med över en tredjedel

Frankrikes president Emmanuel Macron uppger att den franska försvarsbudgeten är 400 miljarder euro för sjuårsperioden 2024–2030. Det är i snitt 57 miljarder per år.

Summan är en rejäl ökning om man jämför med de tidigare planerna. Försvarsbudgeten för de sju åren från 2019 till 2025 var 295 miljarder. Budgeten växer alltså med över en tredjedel i den jämförelsen.

Frankrike har redan tidigare haft som mål att rusta upp sitt försvar efter kritik om att det har fått förfalla i många år. Landet vill också se till att militären klarar av att fungera i påfrestande och utdragna konflikter.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina nämns som en orsak till att Frankrike vill förbättra sitt försvar.

Källa: Reuters

Utrikes

EU vill få bukt med grönmålning – föreslår regler om att kunna bevisa produkters miljövänlighet

EU-kommissionen föreslår att skapa regler för vilka miljöpåståenden företag får komma med, för att få bukt med så kallad grönmålning eller greenwashing.

Grönmålning går ut på att företag framställer en produkt som mer hållbar och miljövänlig än vad den egentligen är.

Påståenden som att en produkt är klimatkompenserad eller att den är tillverkad av återvunna plastflaskor ska kunna bevisas.

Om det här blir verklighet kan konsumenterna vara säkrare på att produkter som sägs vara miljövänliga faktiskt är det.

Redan existerande miljösymboler som regleras med EU-lagstiftning skulle inte beröras. Till dem hör EU:s miljömärke och ekomärke, EU-blomman och EU-lövet.

Källa: AFP

USA:s centralbank Fed höjer styrräntan med 0,25 procentenheter

USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,75–5,00 procent.

Räntehöjningen var väntad och är den nionde räntehöjningen i sträck sedan förra våren.

Fed:s styrränta höjdes senast den 1 februari, då också med 25 punkter.

Eurons värde mot dollarn steg en aning direkt efter beskedet.

Den senaste tiden har präglats av osäkerhet på marknaderna efter att den amerikanska Silicon Valley Bank först kollapsade, efterföljt av krisen inom Credit Suisse som slutade i att konkurrenten UBS köpte upp banken.

Den amerikanska inflationen har saktat av en aning men ligger fortfarande på sex procent, alltså fyra procentenheter över centralbankens mål på två procent.

Boris Johnson strider för sin politiska överlevnad – bedyrar att han inte ljugit om partygate

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson bedyrar att han inte medvetet ljugit för parlamentet om den så kallade partygate.

Johnson hördes av en parlamentskommitté i dag.

– Jag är här för att, med handen på hjärtat, säga att jag inte medvetet ljög för er. Mina uttalanden gjordes i god tro och utgående från vad jag visste och trodde då, sa Johnson.

Johnson och hans agerande under coronanedstängningen utreds av kommittén, och ifall han anses ha misslett parlamentsledamöterna kan han stängas av.

Om han stängs av för en period längre än tio dagar kan det leda till en omröstning om ifall han ska sparkas som ledamot.

Festerna på Downing Street 10 under den brittiska nedstängningen bidrog till Johnsons fall där han till slut tvingades avgå från premiärministerposten i september i fjol.

Politisk dramatik i det brittiska parlamentet när handelsavtal med Nordirland godkändes

Trots motstånd från bland andra Boris Johnson och Liz Truss har det brittiska parlamentet godkänt ett nytt brexitavtal med Nordirland med 515 röster för och 29 mot.

Det nya avtalet ska främja handel mellan Brexitlandet Storbritannien och EU-landet Irland och har varit ett av premiärminister Rishi Sunak politiska flaggsskeppsavtal.

Tidigare har tullgränsen mellan Storbritannien och Irland gått sjövägen, men kan nu gå längs den nordirländska gränsen mot Irland.

Sveriges riksdag röstade ja till Nato

Den svenska riksdagen har röstat för att Sverige ska gå med i Nato. Rösterna föll 269 för och 37 emot. 43 ledamöter var frånvarande.

Det blev alltså med bred majoritet som ett svenskt Natomedlemskap godkänns. Endast Vänsterpartiet och Miljöparitet är emot att lämna alliansfriheten.

I och med dagens beslut har den svenska regeringen fått grönt ljus att ansluta Sverige till Nato när samtliga Natoländer har ratificerat den svenska ansökan.

Ungern och Turkiet har ännu inte ratificerat vare sig Sveriges eller Finlands ansökan.