Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Strömsö och Efter Nio i final i Gyllene Venla

Efter nio och Strömsö.

På fredagkväll 20.1 är det dags för tv-prisgalan Gyllene Venla där fjolårets bästa tv-program premieras. Svenska Yles publikfavoriter Strömsö och Efter Nio är med bland finalisterna i respektive priskategori.

På fredagkväll 20.1 delas priserna för fjolårets bästa tv-program ut. Sammanlagt delas det ut priser i hela 21 kategorier under Gyllene Venla 2022. Med bland finalisterna finns de finlandssvenska långkörarna, talkshowen Efter Nio och livsstilsprogrammet Strömsö.

Efter Nio är i finalen i kategorin Årets samtalsprogram tillsammans med Joonas Nordman show och Vuoroin vieraissa, Maria Veitola. Strömsö, i sin tur, tävlar om vinsten i kategorin Årets livsstilsprogram i sällskap av Remppa vai muutto Suomi och Kaaoksen kesyttäjät.

Prisgalan Gyllene Venla sänds på MTV3 med start kl. 19.30.

Efter Nio på flera språk

- Det är väldigt roligt att komma till final eftersom det redan i sig är ett stort erkännande, säger Efter Nios producent Jessica Jensen på produktionsbolaget Parad Media.

Att två av de finlandssvenska tv-programmen tagit sig till final är förstås också en glädje i sig. Både Efter Nio och Strömsö når ut långt över språkgränserna och arbetar för en fungerande inkluderande tvåspråkighet.

- Efter Nios koncept har alltid byggt på att göra tröskeln mellan språken så låg som möjligt, säger Jessica Jensen. Det är viktig att gästerna i soffan får tala det språk de själva känner sig bekväma med. Det händer ofta att vi talar svenska, finska och engelska i ett och samma avsnitt av Efter Nio.

Strömsö är mer än ett tv-program

Strömsö, å sin sida, har redan i många år sänts både i Yle Fem och i TV1 på hemmaplan och har under högsäsongerna ofta upp till en halv miljon tittare sammanlagt. Dessutom ses Strömsö också i de andra nordiska länderna. I fjol firade Strömsö också sitt tjugoårsjubileum med pompa och ståt

- Det känns fantastiskt att vara med i finalen just i år när vi precis haft stort jubileum, säger Strömsös producent Christina Staffans. Det känns fint av vi fortfarande når ut till så pass många.

För Strömsö har den kontinuerliga kontakten med publiken, både den svenskspråkiga och finskpråkiga publiken, blivit allt viktigare. Här spelar också programmets närvaro på sociala medier en stor roll.

- Att publikkontakten blivit viktigare ser vi speciellt tydligt när vi ordnar evenemang där publiken kan besöka Strömsö, berättar Christina Staffans. Det är inte enbart vår egen finländska publik som kommer utan det kommer folk från hela norden när vi öppnar dörrarna på Strömsö. Strömsö är också ett av Vasas mest besökta turistmål.

Efter Nio och Strömsö är finalister i Gyllene Venla på fre 20.1.2023. Galan sänds på MTV3 med start kl. 19.30.