Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

När gravida Maria Laurent fick blåmärken på förskolan måste hon rädda sig själv – stora grupper leder till farliga situationer, men staden vill locka yngre barn till dagis

Uppdaterad 06.02.2023 10:50.
En kvinna och ett spädbarn sitter vid ett bord. De ser båda in i kameran med allvarlig min. På bordet finns mat.
Bildtext Då Maria Laurent blev sjukskriven för utmattning var hon gravid med sonen Vili.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Lärare i småbarnspedagogik blev sjukskriven på grund av utmattning. Hon var gravid, och farliga situationer var vanliga både för barnen och de vuxna.

Maria Laurent sadlade om till lärare i småbarnspedagogik år 2019. Sedan dess har hon jobbat både på finska och på svenska. Just nu är hon hemma med sitt sju månader gamla barn Vili.

Helsingfors småbarnspedagogik har varit inne i en personalkris i alla fall de senaste fem åren, som hela tiden blivit värre.

– Jag såg för många barn som for illa, trots att vi hade en bra anda i personalen och en förstående chef. Vi kunde inte göra tillräckligt. Jag sjukskrev mig för att rädda mig själv. Det kändes som att jag svek mina kolleger, mig själv och mina ideal – och det kändes framförallt som att jag svek barnen, säger Laurent.

– Jag kände en panikkänsla varje morgon på väg till förskolan. Det flög stövlar och stolar med jämna mellanrum och barn kunde ha fallit ned från klippor. Det var otryggt och till och med livshotande i vissa fall.

Under de senaste två åren har de yngre barnen blivit fler på Helsingfors daghem. Då barnens behov inte blir bemötta kan situationen bli till och med farlig, säger Laurent.

En kvinna med ett spädbarn i famnen ser rakt in i kameran. Hon ser allvarlig ut. Bakom henne en öppen dörr.
Bildtext – Jag kände en panikkänsla varje morgon på väg till förskolan. Det flög stövlar och stolar med jämna mellanrum och barn kunde ha fallit ned från klippor. Det var otryggt och till och med livshotande i vissa fall, berättar Maria Laurent.
Bild: Lukas Rusk / Yle

– Barnet kan agera utåt, om det är ett aggressivt barn kan det skada sig själv, sin omgivning eller personalen. Det är definitivt en farlig arbetsmiljö för personalen.

I februari 2022 blev hon sjukskriven på grund av utmattning.

– Då jag på grund av den ohållbara situationen jag upplevde på arbetsplatsen bokade ett besök till personalhälsovården hade jag blåmärken på armen. Under besöket fick jag diagnosen svår utmattning. Samma dag fick veta att jag var gravid. Men jag bestämde mig för att hålla ut. Det var sen efter julen som det brast.

”Kollegerna kommer på möte med bebis i bärsele”

Helsingfors har medvetet valt att skära i hemvårdsstödets kommuntillägg, det så kallade Helsingforstillägget. Stödet betalas ut till föräldrar som är hemma med sina barn.

Tillägget begränsades 2019 till att endast gälla barn under två år. Fram tills dess betalades det ut för upp till tre år gamla barn. År 2021 begränsades tillägget igen och nu gäller det endast tills barnet fyller ett år.

Många tror att det här har lett till att personalkrisen förvärrats. Laurent säger att begränsning av Helsingforstillägget också syns i hennes jobb.

En kvinna står med ett spädbarn i famnen. Hon ser in i kameran och ser allvarlig ut. Hon står vid farstun till ett hus.
Bildtext – I korridorerna ser man allt fler yngre barn, som sitter och sover i sin vagn. Ibland vill de inte sova dagssömn, då kommer kollegerna på möte med dem i bärsele, berättar Maria Laurent om hur Helsingforstilläggets skärnings syns på jobbet.
Bild: Lukas Rusk / Yle

– I korridorerna ser man allt fler yngre barn, som sitter och sover i sin vagn. Ibland vill de inte sova dagssömn, då kommer kollegerna på möte med dem i bärsele. Ett annat konkret exempel är att min fyraåriga dotters dagisgrupp blivit större.

På hennes arbetsplats förekom flera fall där barn hade specialbehov som inte noterats.

– Ett år hade vi fyra barn som behövde extra stöd, och ingen av dem hade det i sina dokument. Vi kunde inte fara på utfärder, säger Laurent.

Många vill ha tillbaka Helsingforstillägget

Begränsningen av Helsingforstilläget väckte stora protester. Fostrans- och bildningsnämnen tog emot 64 krav på att det första beslutet skulle omprövas, och 144 krav om det senare beslutet.

Att återinföra Helsingforstillägget har föreslagits i flera etapper – senast i onsdags i Helsingforsfullmäktige. Under frågetimmen behandlade fullmäktige olika lösningar till daghemskrisen, då Mika Ebeling (KD) föreslog att Helsingforstillägget borde återställas.

Henkilökuvassa, Satu Järvenkallas, Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja.
Bildtext Enligt Satu Järvenkallas är nedskärningarna i Helsingforstillägget inte den största faktorn bakom att de små blivit fler inom småbarnspedagogiken.
Bild: Janne Lindroos / Yle

– Deltagandet i småbarnspedagogiken har stigit redan många år, under de senaste åren har speciellt deltagandet bland de yngre barnen ökat. Vi följer samma trend som andra nordiska huvudstäder, där deltagandet är ännu högre, säger Satu Järvenkallas, chef för utbildnings- och fostranssektorn i Helsingfors.

Enligt Järvenkallas har trenden synts en ännu längre tid på svenska sidan jämfört med finska sidan. Nedskärningarna i Helsingforstillägget är inte den största faktorn, säger hon.

– Visst kan det påverka i enskilda fall.

Nämnden njugg till att återställa Helsingforstillägget

Svenska Yle frågade fostrans- och bildningsnämnden om de tycker att Helsingforstillägget borde återställas.

– Nedskärningen i Helsingforstillägget har lett till en svårare situation med personalens välbefinnande i småbarnspedagogiken. Jag tycker att tillägget borde återinföras, skriver Mirita Saxberg (Saml).

– På sikt borde man bli av med hela hemvårdsstödet, så att barnen får småbarnsfostran i ett tidigt skede. Forskningen visar att det är gynnsamt för barnen. Det skulle ge fel signal att återinföra tillägget, säger Ted Apter (Saml).

Ted Apter, kokoomus Helsinki.
Bildtext – Det skulle ge fel signal att återinföra Helsingforstillägget, säger fullmäktigeledamot Ted Apter (Saml).
Bild: Antti Lähteenmäki / Yle

– Småbarnspedagogiken jämnar ut skillnader i skolframgången orsakade av familjebakgrund. Personalläget beror inte på att Helsingforstillägget tagits bort, utan på otillräckliga politiska åtgärder under de senaste åren, skriver biträdande borgmästare med ansvar för fostran och utbildning Nasima Razmyar (SDP).

– Vi måste satsa ekonomiskt på småbarnspedagogiken i stället för att återinföra tillägget, skriver Ozan Yanar (Gröna).

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar
Bildtext – Personalläget beror inte på att Helsingforstillägget tagits bort, utan på otillräckliga politiska åtgärder under de senaste åren, säger biträdande borgmästare med ansvar för fostran och utbildning Nasima Razmyar (SDP).
Bild: Ulla Malminen

Diskussion om artikeln