Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: AKT redo att stoppa Finlands utrikeshandel tills lönefrågan är löst

Stuvare i en hamn.
Bildtext AKT:s stuvare och långtradarchaufförer kan få stopp på Finlands utrikeshandel om drygt tre veckor.
Bild: YLE/Reetta Arvila

Stuvarna och busschaufförerna är snart utan gällande kollektivavtal och nu cirkulerar allt mer uppgifter om att Bil- och transportfacket AKT gör sig redo för omfattande strejker.

Bil- och transportbranschens Arbetarförbund AKT meddelade i förmiddags att styrelsen befullmäktigat förbundets ledning att besluta om eventuella stridsåtgärder.

Förbundet har än så länge inte aviserat om strejker men lät förstå att sådana är möjliga om man förhandlingsvägen inte når några resultat, uppger förbundet. AKT förhandlar just nu om kollektivavtal för 18 branscher.

Stuvarnas och biltransportarbetarnas, bland annat busschaufförernas, kollektivavtal löper ut i slutet av januari, det vill säga om en och en halv vecka.

HS: AKT gör sig redo för strejker

Tidningen Helsingin Sanomat uppger nu att AKT förbereder sig för en omfattande strejk som skulle lamslå Finlands utrikeshandel i februari.

Om ingen överenskommelse om löner nås under loppet av nästa vecka kommer AKT att rikta ett omfattande strejkhot mot hamnarna och långtradartransporter från och med 15 februari, enligt de två insatta källor som HS talat med.

Enligt källorna skulle strejkerna pågå ända tills arbetsgivarsidan böjer sig för en löneuppgörelse som facket kan godkänna.

AKT:s ordförande Ismo Kokko ville inte kommentera eventuella strejkförberedelser för HS, han konstaterade bara att han hoppas att löneförhandlingarna framskrider på önskat sätt.

AKT hör till fackcentralen FFC där de tillsammans med andra fackförbund kräver lönepåslag i stil med dem inom den tyska industrin, cirka fem procent. Arbetsgivarsidan har hittills varit redo att erbjuda cirka tre procents lönepåslag i år.

Fackförbunden har varslat om att de kan göra gemensam sak av lönefrågan och stödja varandra genom strejker.

AKT:s ordförande Ismo Kokko

Många lågavlönade är oroliga för sin ekonomi – nu kavlar fackförbunden upp ärmarna

FFC-förbund delar information om förhandlingar med varandra.