Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK tog hem jubileumsmatchen – Sport sänkte TPS med sex sekunder kvar

Iiro Pakarinen och Juha Jääskä firar mål.
Bildtext HIFK:s förstakedja, där Iiro Pakarinen och Juha Jääskä ingick, var på spelhumör mot HPK.
Bild: Lehtikuva

I FM-ligan firade Helsingfors IFK 125 år i hemmamatchen mot HPK. Festen till ära så passade hemmalaget på att vinna med 4–1.

Segerarkitekter var Iiro Pakarinen med poängen 2+1 och Kristian Vesalainen med 1+2. Helsingforslaget har tagit poäng i alla sex matcher man spelat sedan Spengler Cup och är uppe på den sista slutspelsplatsen.

Vasa Sport fortsätter att ha häng på IFK i den tajta nedre delen av tabellen.

Örnlagets fyra senaste matcher före fredagen hade gått till straffar, men i kväll lyckades man avgöra med sex sekunder kvar av ordinarie speltid. Vasalaget fick spela powerplay på slutet och poängmaskinen Axel Holmström sopade in 2–1 segerpucken från närhåll.

Resultat:

HIFK–HPK 4–1 (1–0, 2–1, 1–0)
JYP–Lukko 1–2 (0–0, 1–1, 0–1)
Ässät–Tappara 4–2 (1–1, 0–0, 3–1)
Sport–TPS 2–1 (1–1, 0–0, 1–0)
Pelicans–KooKoo 3–1 (1–1, 1–0, 1–0)

Sport

Johannes Høsflot Klæbo snabbast på Olympiastadion – Jasmi Joensuu knep en pallplats

Många längdstjärnor fanns på plats i Helsingfors då sprinttävlingar arrangerades på Olympiastadion. Det handlade om en inbjudningstävling där inga världscuppoäng stod på spel.

Evenemangets stora affischnamn Johannes Høsflot Klæbo tog hem herrtävlingen före tvåan Even Northug och trean Richard Jouve.

I damfinalen hade Finland representation i Jasmi Joensuu som slutade trea. Ane Appelkvist Stenseth såg till att Norge tog hem båda segrarna då hon vann finalen före Johanna Hagström.

Världscupsäsongen avslutas i Lahtis på veckoslutet.

IIHF: Inga ryssar i hockey-VM 2024

Det internationella ishockeyförbundet IIHF har på onsdagen slagit fast att Belarus och Ryssland inte får delta i förbundets verksamhet säsongen 2023–24.

Beslutet motiveras med säkerhetsskäl, att en comeback inte är säker nog för spelare, personal och fans. IIHF har tagit hjälp av ett utomstående företag för att bedöma situationen.

De två länderna har varit portade sedan Rysslands storoffensiv på Ukraina, som har pågått i ett drygt år.

Om ett år kommer IIHF nästa gång att ta ställning i frågan. Då är det möjligt att en integrationsprocess inleds som möjliggör att Belarus och Ryssland kan spela landslagshockey säsongen 2024–25.

Lyckad prestation av Janna Jyrkinen i konståknings-VM – avancerade till friprogrammet på fredag

16-åriga Janna Jyrkinen har avancerat från det korta programmet till friprogrammet i konståknings-VM i Saitama.

Jyrkinen som tävlar i sina första VM-tävlingar belönades med poängen 56,06 för sitt korta program, och tog sig in bland de 24 främsta med marginal. Hennes rekordpoäng är 62,35 från denna säsong.

Jyrkinen ligger efter det korta programmet på 21: plats. Hemmaåkaren och den regerande världsmästaren Kaori Sakamoto från Japan är i ledningen.

Jyrkinen trivs fint i stora mästerskap. I januari i sin EM-debut på seniornivå slutade hon på en sjunde plats.

Damernas friprogram avgörs fredag morgon klockan 10.20.

Vallning av skidor.

Internationella skidförbundet Fis inför totalförbud mot fluorvalla

Internationella skidförbundet Fis inför ett totalförbud mot användning av fluorvalla från och med nästa säsong, 2023–2024. Redan 2019 förbjöds fluorvallor med ämnet C8 i hela EU på grund av dess hälsorisker och miljöförstöring.