Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Linn Svahn utmanar Jonna Sundling i Livigno – världscupen fortsätter utan finländare

Uppdaterad 21.01.2023 13:21.
Sprint i Livigno (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Skid-FM fortsätter med damernas klassiska mil på lördagsförmiddagen.

Kl. 14.10 Finalpasset i världscupsprinten

Kommentator: Leif Lampenius

Skid-FM i Tammerfors, med sina sprintgrenar, innebär att inga finländare tävlar i Livigno det här veckoslutet. I Livigno i nordligaste Italien handlar det om världscup i längdåkning för allra första gången.

Dagens gren är individuell sprint, söndagens sprintstafett. Fri teknik gäller båda dagarna. Startfälten är inte så väldigt stora, men desto vassare.

Sverige ställer för första gången på länge upp med sina mest meriterade kvinnliga sprintstjärnor.

Linn Svahn åker igen, efter alla de bedrövelser och operationer som den skadade axeln fört med sig i nästan två års tid. För precis två år sedan tog hon emot priset som årets kvinnliga idrottare i Sverige efter att vintern innan sensationellt ha vunnit sprintcupen. En verkligt intressant start.

Jonna Sundling, olympisk sprintmästare och dubbel världsmästare, har inte heller tävlat i världscupen i vinter. Hon blev sjuk just innan tävlingssäsongen startade, och det hela blev irriterande långvarigt.

Tvåan Annamarija Lampic, segraren Linn Svahn och trean Jonna Sundling.
Bildtext Linn Svahn och Jonna Sundling. Vem är i vassare form?
Bild: EPA-EFE/Fredrik Sandberg

I den skandinaviska cupen, just före jul, var Sundling sedan bra på gång och nu ska mästaren vara klar för att gå på sin egen toppnivå. En lika intressant start.

Ifjol ödelade en skadad tumme början av säsongen men framme i OS-sprinten var Sundling alldeles suverän.

Livigno, bekant för de flesta toppåkarna som naturskön och rofylld lägerort för höghöjdsträning, bjuder på en egentligen enkel men ändå så speciell bana. Det mest säregna kommer att vara upploppet mot mål, som är över 300 meter långt, och mycket bredare än normalt.

Hur åkare som brukar göra respektingivande avslut – som Nadine Fähndrich och Maja Dahlqvist – kan göra sig gällande i avgörandena där blir fascinerande att bevittna.

I herrarnas individuella tävling i Livigno kommer hela den skarpaste nuvarande sprinteliten att vara med. Även om också Norge har nationella mästerskap just nu. I Norge åkte man sprint redan på torsdagen för att hugade skulle kunna kombinera Livigno och NM.

Johannes Klæbo har satsat enbart på Livigno, men också medaljtrion från NM – Erik Valnes, Even Northug och Pål Golberg – tävlar idag. Mot Federico Pellegrino och allt formstarkare fransmän som Lucas Chanavat och Richard Jouve.

Ett sammandrag från sprinten sänds i TV2 klockan 17.45–18.30.

Diskussion om artikeln