Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen i Stockholm vidtar specialåtgärder för att få bukt med de kriminella nätverkens allt värre strider

Två poliser i Stockholm undersöker en gata där det förekommit skottlossning.
Bildtext I Bagarmossen sprängdes en ytterdörr bort i ett höghus i början av januari i år.
Bild: EPA-EFE

Stockholmspolisen meddelade i går kväll att man inleder en så kallad särskild händelse till följd av den senaste tidens eskalerande våldsspiral. Flera nya våldsdåd skedde i Region Stockholm också natten mot lördag.

Sveriges huvudstad har under en längre tid tvingats känna av konflikterna mellan flera olika kriminella nätverk som pågår samtidigt och som yttrar sig i sprängningar och skjutningar, uppger SVT Nyheter.

Enligt tidningen Aftonbladet växer trycket på polisen för varje sprängning och skjutning och nu vittnar personalen om att man går på knäna och inte vet hur man ska orka.

Man spränger och skjuter för att tvinga fram varandra. Det här är så klart jättealarmerande och ett hänsynslöst beteende som drabbar våra medborgare”, sa kommenderingschef Hanna Paradis under presskonferensen i fredags.

Mer personal, mer samarbete

Helt konkret ska Stockholmspolisen förstärka sina resurser genom att utlysa särskild händelse. Polisen ska exempelvis samarbeta med socialtjänsten för att förebygga fall där minderåriga lockas med i kriminell verksamhet.

Stockholmspolisen ska också intensifiera samarbetet med polisen på andra håll i landet.

”Tidigare var nätverken lokalt förankrade och lokalt baserade. Det har förändrats. Nätverken i dag agerar både regionalt, över regionsgränserna och även nationellt och internationellt”, säger kommenderingschef Paradis.

Nya våldsdåd i natt - tonåringar körde omkring med automatvapen i bilen

Flera nya våldsdåd inträffade i Stockholm också i natt.

Vid 22-tiden hittades en livlös man utomhus i Solna, norr om Stockholm, efter en skottlossning. Hans liv gick inte att rädda. Flera personer i området hade dessförinnan hört smällar och ringt till polisen om det.

Polisen larmades också till ett hus i Tumba söder om Stockholm. Någon hade skjutit mot ytterdörren till ett småhus. Polisen rubricerade händelsen som försök till mord eftersom det fanns personer inne i huset.

Strax innan midnatt ringde flera personer till polisen om en explosion vid ett flerfamiljshus i Skarpnäck i södra Stockholm. På plats kunde polisen konstatera att det skett en detonation i ett trapphus. Ingen person ska ha skadats.

Två personer som polisen fått tips om grep också sent i går kväll efter att en biljakt slutat med en krasch vid Gullmarsplan. Det ska vara frågan om pojkar i nedre tonåren, enligt uppgift till Aftonbladet.

Båda pojkarna har förts med ambulans till sjukhus för skador de fick i kraschen. En man i 20-årsåldern, som också satt i bilen, lyckades fly från platsen men han greps senare.

Polisen uppges ha hittat ett skarpladdat automatvapen i pojkarnas bil.