Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jonna Sundling bäst av comebacksvenskarna – ledde blågula damerna till trippelseger: ”Det har varit utmanande”

Programmet är inte längre tillgängligt
Svensk trippelseger i damsprinten i Livigno, Jonna Sundling vassast - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Två svenska sprintäss gjorde sin säsongsdebut i världscupen i italienska Livigno på lördagen. Jonna Sundling var bäst av alla, medan Linn Svahn kroknade på det brutala upploppet.

På grund av skid-FM i Tammerfors saknades de finländska åkarna då världscupen fortsatte i Italien med sprint i fri stil på lördagen.

Då gick det rätt så väntat.

Johannes Høsflot Klæbo tog hand om segern på herrsidan, men utmanades rejält av Richard Jouve på upploppet. Klæbo såg ut att bli av med sitt försprång under de sista metrarna, men lyckades klämma sin pjäxa över mållinjen före den franska konkurrenten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Johannes Høsflot Klæbo slog Richard Jouve på upploppet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– En riktigt fin dag, summerar en leende Klæbo i den officiella tv-intervjun efteråt.

– Framför allt med tanke på hur fin banan var. Det är ju bara en månad sedan vi fick höra att den här tävlingen som skulle gå av stapeln i Milano flyttades hit, fortsätter han.

Arrangörerna i Livigno hade gjort livet riktigt jobbigt för åkarna. Upploppet var i princip en hundra meter lång uppförsbacke.

– När man kom fram till början av den och insåg hur mycket det var kvar så knäcktes man lite. Men det blev en riktigt kul fajt mot Jouve, säger Klæbo.

Sundling ledde svenska anstormningen

Lika väntat som en Klæbo-seger på herrsidan var väl en svensk trippelseger i damernas final. Samtidigt var det flera intressanta frågor som skulle besvaras, inte minst av Jonna Sundling och Linn Svahn.

De två sprintexperterna gjorde nämligen sin första världscupstävling för säsongen. Sundling visade genast att hon ska klassas som en av guldfavoriterna i Planica-VM om ungefär en månad.

Sundling lyckades nämligen skaka av sig både Maja Dahlqvist och Emma Ringbom på upploppet och tog hand om segern. Se video på slutstriden genom att klicka på artikelns huvudbild.

Jonna Sundling ler.
Bildtext Jonna Sundling.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

– Det har varit utmanande, men jag kände att jag kunde trycka på hela tiden. Och då jag får stå här så är jag bara nöjd, säger en sprudlande glad Sundling i tv-intervjun. Sundlings säsongsinledning spolierades av en ihärdig sjukdom. ”En mardröm”, har hon talat om i svensk media.

Linn Svahns senaste år kan minsann beskrivas med samma ord. Hon får i sin tur fortsätta jobba på formen.

Svahn, som öppet talade om att kvittera ut en VM-biljett med en seger i Livigno, fick nöja sig med femte plats i finalen efter att ha tagit sig dit tack vare en lucky loser-biljett.

Världscupshelgen fortsätter på söndag med sprintstafett, Yle sänder med start klockan 14.10 på Arenan.

Resulat:

Damer

1. Jonna Sundling SWE 2.45,70
2. Maja Dahlqvist SWE +1,05
3. Emma Ribom SWE +1,30
4. Nadine Fähndrich SUI +1,47
5. Linn Svahn SWE +3,32
6. Julia Kern USA +7,34

Herrar

1. Johannes Høsflot Klæbo NOR 2.28,38
2. Richard Jouve FRA +0,35
3. Janik Riebli SUI +1,44
4. Pål Golberg NOR +2,93
5. Valerio Grond SUI +3,66
6. Renaud Jay FRA +10,07

Diskussion om artikeln