Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Julia Sokolova och Igor Sokolov är fortfarande chockade över Rysslands krig mot Ukraina och skickar hjälp till kusinen i Odessa

Läkarna Igor Sokolov och Julia Sokolova bor nu i Vasa.
Bildtext Läkarna Igor Sokolov och Julia Sokolova bor nu i Vasa.
Bild: Anna Ruda / Yle

För läkarna Julia Sokolova och Igor Sokolov kom Rysslands krig mot Ukraina som en chock. Igor tror inte på något snabbt slut på kriget.

Julia Sokolova och Igor Sokolov är båda läkare och jobbar på Vasa centralsjukhus. De har bott i Vasa i fem år och träffades när de studerade till läkare i Sibirien.

Det är med tårar i ögonen som Julia ser tillbaka på den 24 februari och de senaste elva månaderna.

– Vi har alltid samma rutiner på morgonen, vi ser på nyheterna på tv och dricker kaffe. Först förstod jag inte alls vad som händer, jag förstod inte vad de talade om. Jag hade glömt all finska. I femton minuter var jag i sådan chock. Det är fortfarande ganska jobbigt, säger Julia Sokolova.

Julia berättar att hon grät varje dag de första månaderna.

För Igor kom inte kriget som en lika stor chock, han hade anat att det var på väg. Han blev ändå förvånad att Ryssland ville fortsätta det krig de hade startat redan 2014 på Krim och i Ukrainas östra delar. Av sin kusin i Odessa i Ukraina fick han höra om hur staden bombats under morgonen.

Jag tror att den ukrainska armén visste vad de skulle göra, de gjorde det bra och gör det fortfarande bra

― Igor Sokolov

– Jag skrev och frågade min kusin vad som händer i Odessa. Han berättar att staden bombades redan klockan fem. Det var häftiga explosioner, människor dog och ingen visste vad de skulle göra. De är civila och jag tror att den ukrainska armén visste vad de skulle göra, de gjorde det bra och gör det fortfarande bra, säger Igor Sokolov.

Igor bodde i Odessa i Ukraina tills familjen flyttade till Ryssland då Sovjetunionen kollapsade när Igor var i skolåldern.

Kvar i Odessa bor bland annat Igors morföräldrar och kusiner.

Julia kommer från en liten stad i Sibirien och innan hon och Igor flyttade med familjen till Vasa bodde de i St. Petersburg.

Ett ukrainskt pansarfordon på vakt intill Potemkintrappan i Odessa.
Bildtext Ett ukrainskt pansarfordon på vakt intill Potemkintrappan i Odessa den 24 februari 2022.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Den ukrainska brytningen gjorde honom till en främling

Igor berättar att han talade ryska med en ukrainsk brytning när han flyttade till Ryssland. Nu kan han välja om han vill tala ryska med rysk eller ukrainsk accent.

– Med mina morföräldrar talar jag ukrainska. På grund av min accent var jag väldigt främmande i Ryssland.

Den ena nationen skulle inte leva utan den andra

― Julia Sokolova

Julia berättar att de flesta ryska familjer har släktingar i Ukraina. Hon säger att Ukraina och Ryssland hör ihop och att folken har samma gemenskap som finlandssvenskar och svenskar.

– Den ena nationen skulle inte leva utan den andra och vice versa. De är inte bara grannar.

När kriget inleddes försökte Igor få sina släktingar till Vasa, men ingen ville komma. Igors moster är 70 år och hon sa att hon vill stanna i sitt hem.

– Hon sa att hon får ett gevär och att hon stannar hemma. Jag kan ju inte tvinga henne.

Också Igors släktingar som bor i Charkiv ville stanna, men en del av hans släktingar bor nu i Belgien.

Skickar hjälp

Igor och Julia försöker hjälpa Igors släktingar i Ukraina. Kusinen som bor i Odessa fick barn i december och Julia har skickat barnkläder.

– Det är inte lätt när du har en baby i famnen och ingen el och ingen värme. De har inte kallt hemma, men ganska svalt, ungefär 17-18 grader.

De säger att läget i Odessa är lite bättre nu än tidigare under kriget. Nu är elen i Odessa på sex timmar åt gången för att sedan vara avstängd i tre timmar.

– När det var mycket bombningar köpte vi många lampor, ficklampor, pannlampor och batterier och skickade till Ukraina. Allting blev så dyrt där när de inte har el. Priserna där är högre än i Finland och de har inte alls samma löner som vi har.

Pimeä katu Odessassa.
Bildtext En mörk gata i Odessa i november 2022.
Bild: Vladimir Sindeyeve / AOP

Svårt att få information som inte är propaganda

Också för de släktingar som bor i Ryssland kom kriget som en chock och de flesta stöder inte kriget. Igor berättar att det är svårt för släktingarna att få information som inte är propaganda från staten. Han säger att ryssar inte är vana att ha en egen åsikt.

– ”På tv säger de så här, kanske jag tänker lika.”För många vänner är det en besvärlig situation. Men ingen vill göra något. Ryssland är ett intressant land. Det här är inget nytt, det hänger ihop med det ryska imperiet, sen Sovjetunionen och nuvarande Ryska federationen som är byggda på livegenskap och en egen åsikt är nästan ett brott.

Igor berättar att barnen redan i dagis lär sig att inte ha en egen åsikt.

– Ledaren vet och en vanlig åsikt i Ryssland är att man inte kan göra något.

Nainen katsoo televisiota.
Bildtext En kvinna ser Putins tal till folket på tv den 21 februari 2022.
Bild: Anatoly Maltsev

De flesta vännerna har lämnat Ryssland

Av deras ryska vänner har många flyttat till Europa efter att kriget började, många har flyttat med sina utländska arbetsgivare då de har stängt ner sin verksamhet i Ryssland.

– Många av våra vänner lämnade Ryssland, en del bor i Europa. Till exempel de som jobbar med Internet eller datorer hittar ganska lätt ett jobb.

Julia berättar att de vänner som är kvar i St. Petersburg känner sig skyldiga och har svårt att leva med de krigsbrott som deras land begår.

– En av våra vänner berättade efter en bombning av Charkiv att hen mår dålig när hen tänker att det också är hens fel och hen kan inte göra något.

Julia berättar att sanktionerna märks i Ryssland, men eftersom de har trappats upp långsamt har människorna lärt sig att leva med dem.

Allt blir sämre lite i taget och då orkar människorna hela tiden lite till

― Julia Sokolova

– Livskvaliteten lider. Till exempel har priserna på flygbiljetter och mat stigit, så småningom. Men problemet är just det att allt blir sämre lite i taget och då orkar människorna hela tiden lite till. Situationen blir inte sämre på tre dagar utan tre år.

Igor säger att folk förstår att priserna stiger på grund av kriget, men de tänker att när Ryssland har vunnit kriget blir allt bra.

Gemensamt språk med patienterna

I sitt jobb på centralsjukhuset träffar Julia ibland ukrainare och hon berättar att det aldrig har hänt att de skulle vilja ha en annan läkare för att hon kommer från Ryssland, tvärtom har de ett gemensamt språk.

– Jag säger genast att jag kan tala ryska med dig om du vill och jag kommer från Ryssland. Ingen har sagt att det inte skulle gå bra. De har kommit hit som flyktingar på grund av kriget. De känner inget hat mot Ryssland. Det är bara rysk propaganda.

Kunnalliset työntekijät purkavat Venäjän keisarinna Katariina Suuren patsasta Odessan kaupungissa 28. joulukuuta 2022.
Bildtext Stadens arbetare tar ner statyn av den ryska kejsarinna Katarina den stora i Odessa den 28 december 2022.
Bild: EPA

Ryssland fortfarande ett imperium som måste växa

Igor ser inget snabbt slut på kriget. Han säger att eftersom han är ukrainare alltid har varit en främling i Ryssland, men han känner landet väl och ser på det som en utomstående.

Vad är en vinst för Ukraina?

― Igor Sokolov

Enligt honom är Ryssland fortfarande ett imperium och ett imperium måste växa, om det inte växer så dör det och nu är det döende. Dessutom är Ryssland ett splittrat land med många minoriteter och konflikter.

– Och vad är en vinst för Ukraina? Är det om gränsen fastställs till så som den var 1991, med Ryssland bredvid som kan bomba över gränsen varje dag? Det skulle inte vara en ordentlig vinst.

Diskussion om artikeln