Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åtminstone tio döda i masskjutning i Kalifornien – gärningsmannen tog sitt eget liv

Uppdaterad 23.01.2023 09:28.
Masskytten i Monterey Park tog livet av sig - Spela upp på Arenan

En masskjutning inträffade i Monterey Park i Los Angeles County i USA på lördagskvällen. Åtminstone tio personer har dött. Gärningsmannen tog sitt liv efter att ha konfronterats av poliser.

Efter en enorm jakt på gärningsmannen bakom masskjutningen, lokaliserade polisen på förmiddagen lokal tid, ett misstänkt fordon i staden Torrance som ligger omkring 50 kilometer sydväst om Monterey Park.

När en polispatrull närmade sig den via skåpbilen hörde de ett skott inne bilen. Polispatrullen begärde förstärkningen och bepansrade polisfordon omringande den vita skåpbilen.

Polisen kunde några timmar senare bekräfta att gärningsmannen hittats död i fordonet, han ska enligt uppgift ha skjutit sig själv. Den döda gärningsmannen, Huu Can Tran, var 72 år och av asiatiskt ursprung. I skåpbilen hittades ett handelsvapen.

Polismyndigheterna säger att de i det här skedet inte vet motivet bakom dådet.

En av de dödligaste skjutningarna i Kalifornien

Masskjutningen inträffade på lördagskvällen efter klockan 22 lokal tid i Monterey Park, en stad i Los Angeles County i Kalifornien.

Enligt polisen inträffade skjutningen på en danslokal i området där det kinesiska nyåret firades i asiatiska kvarter.

Tio människor döda i skjutning nära Los Angeles - Spela upp på Arenan

En man öppnade eld och dödade 10 personer, 5 kvinnor och 5 män och skadade flera. Offren är enligt polisen i 50- och 60 årsåldern. Sju av de skadade är fortfarande på sjukhus.

Det var den dödligaste masskjutningen i USA sedan skolskjutningen i Uvalde i Texas i maj.

Monterey Park har drygt 60 000 invånare och kring 65 procent av dem har asiatiskt ursprung. Tiotusentals personer besökte Monterey Park för att fira det kinesiska nyåret på lördagen.

Polisbil och brandbil på en gata.
Bildtext Polis och brandkår på plats.
Bild: WOW MEDIA / BACKGRID/All Over Press

Skott som lät som raketer

En person som bor nära området berättar för Los Angeles Times att han hörde 4–5 skott och efter det polisbilar som rusade fram på gatan.

Seung Won Choi äger en restaurang på gatan där skjutningen inträffade. Han berättar för tidningen att tre personer rusade in i hans restaurang och bad honom låsa dörren. Enligt dem var det en man som gick runt med ett maskingevär som öppnade eld.

Två vittnen berättar för BNO News att de hörde skott, men att de först trodde att det var fyrverkerier i samband med nyårsfirandet.

En polis står på en trottoar.
Bildtext Området i Monterey Park är avspärrat.
Bild: WOW MEDIA / BACKGRID/All Over Press

Söndag eftermiddag finsk tid rapporterades det att polisen också var på plats vid en annan dansskola i Alhambra, ett samhälle nära Monterey Park.

Några timmar senare meddelade myndigheterna att en beväpnad man försökt ta sig in i den andra dansskolan ungefär en halv timme efter dådet i Monterey Park. Närvarande i den andra dansskolan lyckades avväpna mannen som flydde.

Myndigheterna kunde på natten till måndag bekräfta att händelserna hör ihop och att mannen är den samma i bägge fallen. Polisen säger att tackvare personerna som avväpnade gärningsmannen i Alhambra räddades många människoliv.

Enligt polisen är det automatiska handledvapnet som hittades i Alhambra förmodligen olagligt i Kalifornien.


Artikeln uppdateras.
18.30 22.1.2023 Uppgiften om polisnärvaro i närliggande Alhambra och att det är en dansskola och inte en dansklubb där skjutningen ägde rum har lagts till. Dessutom har signalementet uppdaterats med att skytten enligt polisen har asiatiska drag.

19.50 22.1.2023 Uppgiften om att en beväpnad man försökte ta sig in i ytterligare en dansskola har lagts till.

22.37 22.1.2023 Polisen har omringat ett fordon i staden Torrance.

23.50 22.1.2023 En man har hittats död i fordonet som polisen tidigare omringat.
Källor: Los Angeles Times, AP, AFP, Reuters, BNO News

4.02 23.1.2023 Polisen bekräftar att gärningsmannen är död.