Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nästan alla partier redo att se över Veikkaus monopol – vin och receptfria läkemedel i butikerna delar åsikterna

Uppdaterad 23.01.2023 08:03.
Bilcollage med tre bilder. Första bilden av medicinförpackningar, andra av spelautomater och den tredje av champagne.
Bildtext Under nästa regeringsperiod kan avvecklingen av Veikkaus spelmonopol bli möjlighet. Också frågan om receptfria mediciner och viner i affärer kan tas upp.
Bild: Yle

Under nästa regeringsperiod kan det bli slut på flera av Finlands monopol. Yle frågade riksdagspartierna hur de ser på Veikkaus och Alkos monopol och möjligheten till receptfria läkemedel i butikerna.

Alla partier förutom Kristdemokraterna anser att det kunde finnas skäl att luckra upp Veikkaus 80 år gamla spelmonopol, visar Yle Uutisets koll med riksdagspartierna.

Finland är det enda landet i Europa som har spelmonopol. På senaste har frågan om huruvida monopolet borde slopas allt oftare figurerat i de politiska debatterna.

Veikkaus monopol kan med andra ord bli en stor fråga inför riksdagsvalet och de kommande regeringsförhandlingarna i vår. Också Alkos och apotekens situation kan komma på tal.

Veikkausutredning på gång

De flesta riksdagspartier vill se en utredning av Veikkaus situation innan de låser sina positioner. En Veikkausutredning är att vänta under våren.

Samlingspartiet och Rörelse Nu säger ja till att luckra upp spelmonopolet, medan de nuvarande regeringspartierna och Sannfinländarna svarar ”kanske” på frågan.

Också Kristdemokraterna, som är det enda kritiska partiet till slopandet av monopolet, säger att man kan gå med på en avveckling av monopolet om Veikkaus inte klarar sig på annat vis.

Det finns i nuläget ingen uppskattning av hur avvecklingen av Veikkaus monopol skulle påverka spelvinsterna och förlusterna. Spelmonopolet finns i nuläget för att förebygga spelrelaterade missförhållanden.

,Grafik över partiers åsikter kring Veikkaus spelmonopol.
Bild: Eetu Pietarinen, Märta Nummenmaa / Yle

Svårare att slopa Alkos monopol

Frågan om Alkos monopol delar partiernas åsikter mer. Samlingspartiet, De Gröna och Rörelse Nu är de partier som, likt de flesta av finländarna, säger ja till vinförsäljning i mataffärerna.

Viner i mataffärerna skulle i praktiken betyda att Alkos monopol avvecklas, eftersom vin utgör största delen av Alkos försäljning.

Att tillåta viner i mataffärer betyder inte att alla Alkos affärer skulle stänga. Alko skulle fortfarande hålla ensamrätten till starksprit.

Att avveckla Alkos monopol skulle vara svårare än Veikkaus bland annat eftersom fler partier ställer sig kritiskt till idén.

Exempelvis det nuvarande statsministerpartiet Socialdemokraterna säger nej till vin i mataffärerna. Det betyder att om exempelvis Samlingspartiet och SDP bildar en regering i vår är det osannolikt att vin i mataffärerna blir verklighet inom de kommande åren.

Centern är av samma åsikt som SDP, likaså Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna. Sannfinländarna vill inte ta ställning till frågan.

Grafik över partiers åsikter kring vin i mataffärer.
Bild: Eetu Pietarinen, Märta Nummenmaa / Yle

Frågan om apotek svår

Apoteken har ensamrätt att sälja mediciner, men det är inte ett monopol. Många av riksdagspartierna vill ändå luckra upp apoteksverksamheten för att öka konkurrensen.

De flesta partier, bland annat Samlingspartiet, SDP och De Gröna, är redo att ändra på reglerna som fastställer hur många apotek som ska finnas och var.

Partierna är ändå inte lika villiga att tillåta receptfria läkemedel i mataffärer.

Samlingspartiet och De Gröna är de enda partierna som är redo att ändra på reglerna så att affärer får sälja receptfria läkemedel.

Svenska folkpartiet och Sannfinländarna skulle säga ja till det här om säkerheten kan garanteras.

SDP, Centern, Vänsterförbundet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu säger klart nej till det här.

Grafik kring partiers åsikter om läkemedel i affärer.
Bild: Eetu Pietarinen, Märta Nummenmaa / Yle

Texten är en förkortad översättning av Yle Uutisets artikel Uhkapelien monopoli horjuu jo – vapautetaanko pian myös viinien ja lääkkeiden myyntiä? skriven av Tuomas Hyytinen. Översättning till svenska: Märta Nummenmaa.

I rubriken och texten förtydligades partiernas ställningstaganden gällande Veikkaus monopol 23.1. klockan 8.00 med information om att de flesta partier är redo att se över slopandet av monopolet efter ytterligare utredningar.

Diskussion om artikeln