Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spelar det någon roll vem din kandidat vill regera med? – ”Det är klart att det påverkar”

Uppdaterad 23.01.2023 13:39.
Puolueiden puheenjohtajat istuvat tuoleilla.
Bildtext Partierna representerade i Akavas paneldebatt 18.01.
Bild: Mikko Koski / Yle

Inför riksdagsvalet i april har flera av partierna redan nu gjort det tydligt vem de vill och inte vill bilda regering med. Några personer som Svenska Yle talat med säger att det kan ha en inverkan på hur de röstar i det stundande valet.

Det är inte vanligt att partiledarna meddelar på förhand vilka partier de kan tänka sig att bilda regering med. Vi har tagit tempen på hur detta påverkar de finlandssvenska väljarna.

Detta har sagts av partiledarna

Påverkar, men är inte avgörande

Lasse från Ingå har följt med i händelserna, och ser partiledarnas ställningstaganden som en betydande faktor.

– Jag tycker nog att det påverkar hur man röstar. Säg att man har valt sig ett parti som man tänker rösta på, men så har dem meddelat en koalition med ett annat parti som inte har samma värdegrund. Så det är klart att det påverkar.

– Jag tror att det påverkar, men jag tror nog inte att det är helt avgörande för folk.

Johan från Helsingfors är inne på samma linje.

– Det påverkar inte min åsikt om vem jag ska rösta på desto mera. Jag håller lite med Sanna Marin som lyfte fram Sannfinländarna och SDP som inkompatibla. Det handlar ju om att dom tänker så olika i vissa grundfrågor så det är svårt att komma till samma bord och komma överens.

– Men det är lite extremt, förstås. Det säger mycket om den tid vi lever i nu, som är så polariserad.

Lauri från Helsingfors anser å andra sidan inte att utspelen har någon större betydelse.

– Man måste ju avvakta lite grann hur de sista veckorna utvecklar sig och hur debatten går. Men jag tror att de här ställningarna är relativt klara redan nu, med eller utan sådana uttalanden som nu har yttrats.

Tror du att det här kommer att påverka hur du själv röstar i det kommande riksdagsvalet? Berätta i kommentarsfältet nedan! Du har möjlighet att kommentera artikeln fram till klockan 23.00.

Diskussion om artikeln