Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sällsynt finländsk framgång i alpint – Sibboåkaren Eduard Hallberg silvermedaljör i JVM

Uppdaterad 22.01.2023 20:47.
Eduard Hallberg tog JVM-silver - Spela upp på Arenan

För första gången på tio år har en finländsk herrjunior vunnit en mästerskapsmedalj i de alpina grenarna. Eduard Hallberg slog till i storslalomen i JVM och slutade tvåa bakom Alban Elezi Cannaferina.

I höstas berättade Eduard Hallberg för Yle Sporten att säsongens målsättningar ligger på Europacupen och junior-VM. I Europacupen har han ännu inte gjort någon start i vinter men i JVM levererade han fullt ut.

Efter en uråkning i super G i fredags klaffade det mesta för 19-åringen i dagens storslalom i St. Anton.

Hallberg låg trea efter det första åket och i andra omgången tog han en placering och kammade hem ett silver. Hallberg var till slut 32 hundradelar långsammare än fransmannen Alban Elezi Cannaferina.

– Det här känns väldigt bra, det var skönt att få göra två åk som var okej. Resultatet blev väldigt bra. Åket var inte helt perfekt så jag var inte helt säkert på placeringen, säger Hallberg i ett pressmeddelande.

Bra förberedelser inför VM

Hallbergs medalj är sällsynt för finländsk utförsåkning. Den senaste herrjunioren som skördat en likadan framgång var Santeri Paloniemi. Han tog en bronsmedalj i slalom 2013.

Den senaste finländska medaljen är från 2018. Då tog Riikka Honkanen JVM-brons i storslalom.

– Genast på morgonen hade jag en bra känsla och de senaste träningarna har gått bra så självförtroendet var på topp, säger Hallberg.

Ytterliga två finländska åkare ställde upp i dagens storslalom. Jesperi Kemppainen slutade på 21:a plats medan Erik Saravuos placering blev 44:a.

Så mycket firande hinner inte Hallberg med för fler tävlingar väntar.

– I morgon är det lagtävling, säger Hallberg som ställer upp tillsammans med Silja Koskinen, Ria Pallari och Jaakko Tapanainen.

Diskussion om artikeln